БЕРЛИН - Турският президент Ердоган загуби съдебна битка срещу шефа на издателство “Аксел Шпрингер” Матиас Дьопфнер.

Съд в Кьолн днес отхвърли жалбата на Ердоган и потвърди първоинстанционната присъда, произнесена в началото на май т. г. пак в Кьолн.

Кое разгневи Едоган, за да стигне до германски съд?

МЕРКЕЛ РАЗРЕШИ РАЗСЛЕДВАНЕ НА КОМИКА, ОБИДИЛ ЕРДОГАН

Матиас Дьопфнер категорично се солидаризира със сатирика Ян Бьомерман, който на 31 март в своето тв шоу Neo Magazin Royale прочете собствено стихотворение, осмиващо турския президент. 

Днес магистратите потвърдиха решението на първата инстанция, че казаното от Дьопфнер представлява изразяване на мнение, което е под защита на конституцията. Казано на обикновен език – в Германия има свобода на словото, която е заложена в основния закон на страната.

В името на истината трябва да признаем, че стихотворението на сатирика Бьомерман съдържаше голяма доза вулгарност.

ЕРДОГАН ПОИСКА ДА СЕ ЗАЛИЧИ ГЕРМАНСКО ТВ ПРЕДАВАНЕ

Анкара реагира гневно и заведе дело срещу Бьомерман за обида на чужд държавен глава.

Шефът на “Аксел Шпрингер” даде рамо на Бьомерман и през април т. г. публикува отворено писмо до него, в което защити свободата на творчеството и в частност на сатирата.

“По мое мнение стихотворението се е получило. Смях се от сърце и на глас. Напълно подкрепям формулировките и подигравките, присъединявам се към тях и съм готов да понеса всякакви юридически последствия”, написа между другото Дьопфнер.

ЗАЩО САТИРАТА (ЩЕ) ПОБЕДИ СУЛТАНА

В навечерието на днешното съдебно решение той отново подчерта:

“Естествено, че за нищо не съжалявам. Заставам зад всяка дума и запетайка, които съм написал в писмото си до г-н Бьомерман.”