СИМОНА РУСЕВА

Владимир Путин нарече “агресивни действия близо до границата ни” увеличаването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа.

Руският президент говори днес остро по темата пред парламента в Москва – Държавната дума, цитиран от местни и световни медии.

Както е известно, от идната година НАТО ще разположи 4000 войници в Полша и трите балтийски републики – Литва, Латвия и Естония.

Според Путин това нямало да остане без последствия. Москва била длъжна да отговори на “агресивното поведение” на пакта с повишаване боеготовността на руската армия.

Стопанинът на Кремъл обвини Запада, че не бил готов да изгражда съвместна система за сигурност: “Точно обратното. НАТО засилва агресивната си реторика и агресивните си действия в близост до нашите граници. При такива условия ние сме длъжни да отдадем особено внимание на укрепването на боеготовността си.”

Противно на НАТО Русия многократно била заявявала готовността си за диалог.

Със засилено присъствие в източноевропейските си членки НАТО реагира на анексирането от Русия на украинския полуостров Крим през 2014 г. Очаква се по време на предстоящата среща на върха на алианса, насрочена за 8 и 9 юли т. г. във Варшава, да се вземе решение за подсилване на източния фланг. Точно в това Русия вижда сериозна заплаха.

Днес Москва обяви, че следващата среща на Съвета НАТО-Русия ще се състои след заседанието във Варшава.

По време на среща в Брюксел с отбранителните министри на държавите от пакта средата на юни генералният секретар Йенс Столтенберг изрази надежда, че Съветът НАТО-Русия ще заседава преди срещата във Варшава.

Да припомним, че в рамките на този формат контактите с Москва бяха замразени за цели две години. Те бяха съживени едва през април т. г.

Темата по разполагането на военни контингенти на пакта в Източна Европа продължава да е гореща. Преди дни германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова към диалог с Русия и предупреди НАТО да не размахва шпаги и да престане с военната си реторка. Подобно поведение не укрепвало сигурността, а точно обратното.

Позицията на Щайнмайер продължава да среща отпор както в Германия, така и в държавите членки на НАТО.