Някои хора обичат котки, но със сигурност никой не обича умрели котки. Заобикаляме ги, защото гледката е гадна. В последния месец обаче постоянно някой ни навира по една умряла котка пред лицето, за да я заобиколим. Т.е. да не отидем да гласуваме.

Всичко е нагласено, всичко е контролирано, законите не важат за всички, никой не може да победи големите пари, само обичайните ще имат евродепутати, а пък времето ще е страхотно лятно... „А бе, кой ще се занимава с избори!“

Не обичам теории на конспирацията, още по-малко на големите конспирации. Съмнявам се и в умствения и организационен капацитет на властелините на статуквото, за да могат да замислят и проведат такава мащабна кампания по отвращаване на българите от предстоящите в неделя избори. Кампанията обаче е факт.

Първа котка

Рекорден брой наблюдатели ще „наблюдават“ тези избори – над 50 хиляди. Това е няколко пъти повече от предишните избори. Почти половината от тези наблюдатели са свързани с новия политик. По няколко хиляди идват от най-големите партии. Признатите организации, които от години се занимават с наблюдение на избори, имат незабележим брой хора на този фон. Какво ще правят повечето от останалите ли? Едни ще „страхуват“ и ще контролират отблизо как върви вотът (затова го наричат контролиран). Други няма да правят нищо. Само ще получат едни пари напълно законно, за да пуснат правилния глас (затова го наричат купен).

И все пак, колкото и да са много, те са нищожна част от всички избиратели. Колкото и да са „талантливи“, пак не могат да променят голямата картина. Затова в неделя си сложете новите дрехи, усмихнете се на „наблюдателите“ и гласувайте, така както искате. От вас зависи много повече, отколкото от тях.

Втора котка

ЦИК демонстрира апатия към очевадни нарушения от страна на някои партии. Миньорите са притискани да гласуват за определен номер, но това не било проблем. Емблематична стана сагата с билбордовете на един белокос скандалджия. Емблематично бе и бездействието на повечето медии към уникално скъпата кампания на най-новия играч – какви са тези пари, откъде са, на кого са?

Посланието към гражданите е, че правилата не се спазват. Вие си мислете каквото си искате, ние ще си правим каквото си искаме. Вероятно у много хора се е загнездило съмнението, че щом видимите нарушения не впечатляват никого, какво ли се случва с невидимите. Вероятно повечето хора вярват, че „някой там ще пипа резултатите“.

Лошата новина за пипащите е, че техните усилия стават безпредметни при високо участие в изборите. Ще измамиш, ще измамиш, колко ще измамиш... Колкото повече хора гласуват, толкова по-малко е влиянието на пипащите.

Трета котка

Главите ни са продънени от прогнози, проучвания, анкети... И повечето ни казват, че всичко е ясно. Т.е. защо да гласувам, след като положението е такова. Един глас не може да промени нищо. Социологът Антоний Гълъбов каза днес по радиото, че имало картелно споразумение между няколко социологически агенции точно с тази цел – да ни надуят главите с обреченост. Не знам дали има картел или няма, но със сигурност има надуване на главите.

Спомнете си колко пъти социолозите са били "изненадвани". Помислете колко от избирателите ги е срам от вота им и не казват истината пред анкетьорите. Влиза някой идиот в парламента и после никой не си признава, че е гласувал за него. Сега допуснете, че и това с картела може да не е партенка и се дръжте сериозно.

Ако социологическите проучвания бяха окончателно меродавни, просто нямаше да има избори. Правим една анкета и готово. Няма как социолозите да са 100% прави, защото не са предвидили точно твоя глас. Излез, гласувай в неделя и ги изненадай.

Четвърта котка

Много пари. Страшно много пари се харчат пред очите ни в тази кампания. Само официалните разходи за медийна реклама на някои партии достигнаха почти милион. Скъпи сцени, безплатни концерти, тениски, шапки, билбордове, цигански барони и... наблюдатели. Огледайте се кои харчат най-много пари и се запитайте защо, аджеба, им е да пръскат много средства, ако са чак толкова привлекателни за избирателите.

Стара максима е, че това което не става с пари, става с много пари. Направим ли се на погнусени госпожици обаче и пропуснем изборите, оставаме многото пари да пазаруват свободно. Накарайте ги да страдат – нека изхарчат парите си напразно.

Пета котка

Петата котка всъщност е риба. Държавата измести с една седмица началото на риболовния сезон. Никой не се и постара да даде логично обяснение. Това е насочено директно срещу честните хора. Другите и без това не се интересуват от забрани. Времето ще е прекрасно, първи излет с въдица. Не се хващайте на тази кукичка. Секциите работят от рано сутрин до 19 ч. Отидете за риба, а после се приберете и гласувайте. Може да наберете и гъби преди това. Ако не ги познавате много добре, почерпете с тях всеки, който се опитва да ви убеди, че гласът ви не струва пукната пара.