Експерти, изучаващи картина на неизвестен художник, купена от антиквариат в Северна Испания, стигнаха до извода, че това е първото сюрреалистично платно на Салвадор Дали, нарисувано от него, когато бил на 17 години, съобщи The Daily Telegraph.

Картината с маслени бои намерил още през 1988 г. младият историк на изкуството Томо Л'Амо във въпросния антиквариат. Л'Амо предположил, че това е работа на Дали, продавачът го уверил, че е рисувана през 1896 г. - 8 години преди Дали да се роди. Томо Л'Амо купил картината за сума, съответстваща на днешни 150 евро и над 25 години се опитвал да потвърди догадката си.

Експертите представиха картината на 22 май и заявиха, че най-вероятно Дали я е нарисувал през 1921 г., когато е бил 17-годишен. Това им дава основание да смятат, че тя е първата сюрреалистична творба на великия художник, който официално се присъединява към течението няколко години по-късно.

На платното е изобразен самият автор, окръжен от ангели, в един от които експертите разпознали брата на Салвадор, умрял още преди раждането на твореца. Въпреки че картината е наречена "Вътреутробното рождение на Салвадор Дали" и носи подписа на художника, дълги години специалистите я приписвали на неизвестен майстор.

Графологът от Интерпол Хосе Педро Венсал също потвърдил, че почеркът на заглавието съответства на юношеския маниер на Дали. Освен това тектът е на каталунски език и има характерна графична грешка, която художникът често допускал. 

При експертизата били използвани високотехнологични съвременни методи и анализът на използваните бои доказал, че платното не може да е било създадено преди 1905 г.

Хитрият изкуствовед Томо Л'Амо вече е продал картината, но името на купувача и сумата се пазят в тайна, съобщава AФП.