Картината „Седяща жена“ (Femme Assise) на Пабло Пикасо бе продадена на аукцион на „Сотбис“ в Лондон за 63,4 милиона долара, съобщава CNN. По твърденията на аукционната къща, платното вече е най-скъпо продадената на публичен търг творба в стил кубизъм в света. Първоначално предложената цена на произведението е била надхвърлена с почти 20 милиона долара.

Картината е създадена през 1909 г. Според експертите, на нея е изобразена любимата на художника по това време и негов модел Фернанда Оливие. Творбата, рисувана в Орта дел Ебро в Испания, се отнася към този период в неговото творчество, който изкуствоведите определят като най-важен и плодотворен.

Pablo-Picasso-Femme-assise

Пабло Пикасо, „Седяща жена“

На търга на „Сотбис“ във вторник, 21 юни, за 56,4 милиона долара бе продаден и портрет на френската художничка и модел Жана Ебютерн, нарисуван от Амедео Модиляни. Платното бе в основния лот в секцията за импресионизъм и модерно изкуство.

Въпреки твърдението на „Сотбис“, че „Седяща жена“ е „най-скъпата картина в стил кубизъм“, цената й е далеч по-ниска от тази на друго произведение от късния период на Пикасо, в същия стил. Рисуваната от художника през 1955 г. „Алжирски жени (Версия О)“, бе продадена на аукцион на „Кристис“ през 2015 г. за 179 млн. долара.

„Алжирски жени (версия О)“ е най-скъпо продадената на търг картина на Пикасо - 179 млн. долара.

„Алжирски жени (версия О)“ е най-скъпо продадената на търг картина на Пикасо – 179 млн. долара.

По оценки на експертите, основоположникът на кубизма Пабло Пикасо е най-скъпият съвременен художник в света.

Площад "Славейков"