Великобритания ще продължи да има достъп до единния пазар на Европейския съюз, въпреки референдума, на който гласува за напускансето му. Това обяви водачът на кампанията за „Брекзит“ и фаворит за следващ премиер Борис Джонсън.

В редовната си колонка във вестник "Дейли телеграф" Джонсън заявява, че сега Лондон може да изгради отношенията си с ЕС по-скоро на базата на свободната търговия и партньорство, отколкото на федерална система и че страната ще може да сключи споразумения за свободна търговия с икономики в растеж и извън ЕС.

BANK OF ENGLAND ГОТОВА ДА ПРЕДОСТАВИ НА БАНКИТЕ НОВИ £250 МЛРД.

Джонсън смята, че управителят на Bank of England Марк Карни, който преди референдума бе атакуван от привърженици на „Брекзит“-а, че изтъква рисковете от излизането от блока, трябва да остане на поста си.

"Икономиката е в добри ръце", казва Джонсън и подчертава, че Карни е свършил отлична работа, а сега ще може да продължи да работи, без да е на огневата линия.

Джонсън не усещал да има реално желание за още един референдум за независимост на Шотландия от Обединеното кралство, въпреки изявленията на първия министър Никола Стърджън, която каза, че подобен ход е много вероятен, ако това е най-добрият вариант Шотландия да остане в ЕС. На 23 юни шотландците гласуваха за оставане в ЕС.