Трябва ли ЕС да принуди Великобритания да напусне общността по-бързо? Това е един от актуалните въпроси след "Брекзит", който предизвиква различни мнения и у нас. Според Юлиян Попов Жан-Клод Юнкер не трябва да се държи към Великобритания като към дезертьор и да заявява, че към нея няма да има милост. Огнян Минчев обаче е на мнение, че реакцията на европейските лидери е уместна, защото референдумът във Великобритания доведе до криза в ЕС, а съюзът не дължи нищо на британците след 23 юни.

Ето мненията на двамата, публикувани във фейсбук.

Юлиян Попов: Шулц и Юнкер да стоят далеч от политически квалификации

"Много неуместно е Мартин Шулц (председател на Европейския парламент), а още повече Жан-Клод Юнкер (председател на Европейската комисия) да правят остри изказвания за британския референдум и да призовават за по-бързо решение или за каквото и да било решение. Те би трябвало да се ограничат единствено до процедурни пояснителни коментари и да стоят далече от всякакви политически квалификации. Те също трябваше да пояснат по време на кампанията за референдума какви са техните реални правомощия и роля. Вместо това Юнкер, просто един бивш министър председател на Люксембург - държава с площ колкото Софийското поле и население колкото Пловдив, чието правителство в изгнание през Втората световна война е било приютено в Лондон - два дни преди референдума заяви, че ако Великобритания гласува за излизане от ЕС, тя ще бъде третирана като дезертьор и към нея няма да има милост.

Това напълно абсурдно изказване на Юнкер вероятно добави ония два процента, които им липсваха на OUT, за да спечелят референдума. Вместо ясно да обясни, че Европейската комисия е всъщност секретариат на един съюз на суверенни държави, той се държа като изпълнителен директор на Съюза на артистите, който се опитва да забрани постановка в Народния театър. Дебатът и преговорите за следващите стъпки в отношенията с Великобритания са работа за Ангела Меркел, Матео Ренци, Франсоа Оланд, както и държавните глави и министър председатели на новите страни членки и в никакъв случай не на председателя на ЕК. Всички ние от своя страна, гражданите на страните членки на ЕС, би трябвало да си дадем сметка, че хора като Юнкер не управляват Европейския съюз, но когато се държат така сякаш че го управляват, те допринасят значително за едно крайно дразнещо недоразумение, което доведе до излизането от ЕС на държавата, която най-много ни трябваше да бъде вътре".

Огнян Минчев: Европа има право да се защити, не е длъжна да чака

"Мисля, че реакцията им е уместна. ЕС е в сериозна поредица от взаимно обуслявящи се кризи и "Брекзит" е по същество европейска криза - криза на доверието в ЕС. Това е факт, въпреки, че тази криза има сериозни и дългосрочни последствия за самата Великобритания. Европа има право да се защити - тя не е длъжна да чака докато фракциите на британската Консервативна партия премерят сили, докато британският политически процес реши кой излиза, кой остава и къде. Вън е вън - вътре е вътре. ЕС трябва да започне да действа за решаването на своите кризи след излизането на Британия. ЕС не дължи нищо на Британия след 23 юни".