„Да, резултатите на ГЕРБ са добри. С над 11% водим пред... прекия съперник (да го наречем). Проблемът е, че и тази избирателна система взима от големите партии депутати, прехвърля ги на по-малките и партиите по никакъв начин не могат да излязат от предизборната си риторика.“ Това каза Бойко Борисов на консултациите при президента в понеделник.

Макар и лидер на най-голямата партия – ГЕРБ, Борисов често си позволява да манипулира обществото и да изкривява действителността за лични цели. Фактчекърите биха били затрупани с работа, ако тръгнат да се занимават с твърденията на трикратния бивш министър-председател. Това обаче е нужно, защото тържеството на лъжата е характерно за държави с авторитарни и тоталитарни политически режими, каквато България не трябва да бъде отново.

Та в случая според Бойко Борисов избирателната система у нас прехвърля депутати от големите към малките партии. Това не е вярно. Всъщност е точно обратното и това е коментирано многократно от експертите.

На изборите за Народно събрание на 9 юни ГЕРБ получи 24,71%. Българският парламент се състои от 240 депутати. Т.е., процентно на ГЕРБ се полагат 59,3 депутатски места – с други думи, 59 или 60 народни представители. Партията на Бойко Борисов обаче има 68 депутати. Защо? Защото има изборна бариера от 4%. Формациите, които не я прескочат, отпадат от играта. За тяхна сметка партиите и коалициите, които преминат бариерата, получават повече депутатски места. При това най-много взима най-голямата формация, защото преразпределението е пропорционално на вота за политическите сили.

Най-малките партии всъщност взимат най-малко. В случая това са „Величие“ и „Има такъв народ“.

Изчисленията показват, че партията на Николай Марков е получила 13 депутатски места вместо 11 или 12. Партията на Слави Трифонов пък е с 16 мандата вместо с 14 или 15.

Т.е. благодарение на бариерата най-малките сили са ощетени, тъй като изобщо не влизат в парламента. Най-голямата формация – ГЕРБ-СДС, е най-привилегирована, защото взима цели 8-9 мандата повече. А най-дребните в парламента имат само 1 или 2 депутата отгоре.

С други думи, не е вярно твърдението на Борисов, че избирателната система взима депутати от по-големите партии и ги прехвърля на по-малките. Точно обратното е - ГЕРБ и ДПС като най-големи в този парламент са и най-привилегировани. Въпреки това мандатите им пак не стигат за мнозинство и те са поставени в изолация, защото се приемат за токсични от всички останали формации, а и от обществото. Това изнервя Бойко Борисов, който явно иска да спечели служебно, както видяхме преди време и при футболиста Борисов – дузпата се бие, докато експремиерът вкара. Защото след консултациите при президента лидерът на ГЕРБ пред журналисти поиска въвеждане на изборната система на Гърция, която дава много голям „служебен“ бонус от мандати за най-голямата формация в парламента.

Иначе, според Борисов резултатите на ГЕРБ били добри. Колко да са добри?! ГЕРБ загуби почти 140 хиляди гласа спрямо предния парламентарен вот. В проценти също загуби - близо 2%. Благодарение на ниската избирателна активност и... преразпределението за големия, ГЕРБ има само един депутат по-малко.

Бойко Борисов и пред президента повтори, че спечелил с над 11% разлика. Тук поне уточни, че разликата е „пред прекия съперник“. Всъщност редно е да се види каква е „ножицата“ спрямо втората формация в парламента, която е ДПС. А тя е 7.65%. Или Борисов наистина брои ДПС за част от ГЕРБ?

Разликата с третия – ПП-ДБ, пък не е „над 11%“, а е 10.38%. Едва ли Бойко Борисов брои четвъртата - „Възраждане“, за „прекия съперник“. Но дори с тази партия разликата е под 11%.

Това обаче е друг известен похват на лидера на ГЕРБ – да преувеличава.  Веднъж той дори бе казал, че при неговото управление са построени „над половин милиард километра магистрала... само за десет години“ (?!!).

Но у нас на лъжата краката вече съвсем не са къси, както се твърди в поговорката. Напротив! И те крачат вече твърде дълго по разкаляния ни политически терен.