Държавният секрета на САЩ Джон Кери пристигна днес спешно в Брюксел, след което се отправи за Лондон, за да потвърди, че страната му запазва отношенията с презокеанските си съюзници въпреки, че Обединеното кралство реши да напусне ЕС.

Жан-Клод Юнкер и Джон Кери. Снимка Европейската комисия

Кери се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, за да обсъди с тях положението, след като британските изиратели решиха да напуснат ЕС. Американският президент Барак Обама ги призова да гласуват за оставане преди вота миналия четвъртък. 

НА КОГО ЩЕ СЕ ОБАЖДАТ САЩ В ЕВРОПА?

"Вотът не излезе такъв, какъвто президентът Обама, аз и други се надявахме да бъде, но това е демокрацията и ние уважаваме правата на избирателите и уважаваме процеса - каза Кери на съвместен брифинг с Могерини в централата на Европейската комисия. - Сега се пада на лидерите да приложат волята на народа и да го направят по начин, който е отговорен, чувствителен, разумен и, надявам се, стратегически".

"Винаги от Втората световна война насам ние всички сме работили заедно върху развитието на структура, която ще направи нашите страни по-силни и способни да осигурят добър живот на нашите вароди - добави Кери. - Интересите и ценностите, които са ни обединявали през толкова дълъг период от време не се промениха в деня на този вот. Интересите и ценностите, които ни събираха, да работим за общото благо, са същите след този вот, каквито бяха преди него, въпреки че хората може да са отговорили различно на ситуацията, в която са се намерили. Така че това, което е важно, е да останем съсреточени върху тези интереси и да останем съсредоточени върху тези ценности".

"Нашето партньорство остава силно и насъщно не само за доброто на нашите народи, но и заради мира и сигурността в света - каза Могерини. - Европейският съюз е силен, както преди, аз мисля, че той дори може да е по-силен в бъдеще".

Той подчерта, че е критично важно в идните дни "да разберем важността на силния ЕС".

"За САЩ е важно да има силен ЕС", заяви Кери. 

По време на преходния период между ЕС и Британия е важно никой "да не изгуби ума си" и партьорите да останат верни на основните ценности, около които се гради техният съюз. Той изрази надежда, че лидерите на ЕС и неговите страни ще намерят убедителен път напред с оглед всекидневния живот на своите граждани и че реформите на ЕС ще отговорят на техните недоволства.

"В същото време САЩ ще поддържа специалните си и здрави отношения с Великобритания", каза Кери.

В Лондон му предстояха срещи с министър-председателя Дейвид Камерън и с външния министър Филип Хамънд.

Кери призна, че резултатът от референдума поставя "предизвикателства" и ще има "последствия". Затова според него сега е важно да се очертае пътят напред към "по-силен ЕС".