"Извинявайте. С цялото си сърце разделям болката. Семейството на руския пилот приемаме и като турско семейство. В името на облекчаването на болката и тежкия удар от нанесената вреда сме готови на всякаква инициатива". 

Това е написал турският президент Реджеп Ердоган в послание с извинение за свалянето на руския самолет Су-24 през миналата година.

ЕРДОГАН ЗВЪНИ НА ПУТИН, ТОЙ НЕ МУ ВДИГА

Русия е приятел и стратегически партньор на Турция, с когото турската страна не иска да си разваля отношенията, се казва още в документа, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

"Не сме имали никога желание и лошо намерение да свалим самолета, който принадлежи на Руската федерация", отбелязва Ердоган.

Както е известно след като руският изтребител бе свален през есента на 2015 година руско-турските отношения се изостриха до краен предел. Бяха прекъснати и много икономически проекти. Путин нареди спирането на туристи за курортите в Турция, от което Анкара загуби около 6 милиарда евро. Оттогава турският президент прави няколко опита да спечели отново доверието на Москва и да се върнат старите добри връзки, но Кремъл беше категоричен - това може да стане единствено и само след извинение от турската страна.

ПУТИН ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ АНКАРА, ЕРДОГАН ОТКАЗА

По-нататък в посланието Ердоган припомня, че е започнало наказателно преследване на пилота, свалил руската машина.

Вече изобщо не се повдига въпроса дали изтребителят е влязъл в турското въздушно пространство, както твърдеше Анкара или е бил над сирийска територия, както обяви Москва.

Ердоган предлага и в бъдеще да се предприемат общи действия в кризистните района, както и в борбата срещу тероризма.

На 24 ноември миналата година Су-24 бе свален с ракета, изстреляна от турски самолет. Убит беше пилота Олег Пашов

Веднага след новината за извинението на Ердоган турската лира се покачи спрямо долара на  разменните бюра в Турция.