Бизнесменът и кандидат за президент Веселин Марешки се ядоса на депутатите от правната комисия в парламента и демонстративно напусна заседанието й буквално две минути след началото му. 

Причината - по план в дневния ред на комисията първата точка трябваше да е решение дали да се проведе референдум, поискан с подписка от инициативния комитет, начело с Марешки. Затова и той бе дошъл лично да представи петте въпроса, по които иска допитване. Те са:

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

Заседанието обаче първо малко се забави, защото не се бяха събрали достатъчно депутати, за да има кворум. Шефът на парламентарния орган Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че се очаква още народни представители да се присъединят, но повечето имали антажименти и в други комисии. В крайна сметка заседанието започна с присъствието на 1/3 от членовете й.

РЕФЕРЕНДУМЪТ НА МАРЕШКИ - ОТХВЪРЛЕН НА КОМИСИЯ

Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт обаче поиска размяна на точките в дневния ред, докато се съберат повече депутати в залата. Така започнаха дебатите по Закона по концесиите, за които бяха дошли и експерти от Министерския съвет. Това съвсем ядоса Марешки.

"Взимам думата, за да ви кажа, че си тръгвам", обясни той от микрофона пред едно от двете председателски места на късата страна на дългата заседателна маса, където се бе настанил.

"Аз съм тук, защото трябваше да съм първа точка"

"Е, сега ще сте втора точка", отговори му Димитров.

"Втора точка, трета точка, десета точка - откъде да знам къде ще ме премести още картелът... Затова си тръгвам и ви пожелавам успех!", още повече се ядоса бизнесменът. Стана и си тръгна.

"Ваша е свободната воля дали ще останете или ще си вървите, г-н Марешки. И ние ви пожелаваме успех", отвърна му с усмивка Кирилов.

Все пак част от придружаващите Марешки хора останаха в залата, за да изчакат дебатите по въпросите за референдум. Миналата седмица комисията за взаимодействие с гражданските организации отхвърли предложените въпроси за допитване. На бизнесмена не му достигнаха 2644 подписа, за да може Народното събрание да бъде задължено да допусне допитването до народа и такова да бъде насрочено от президента на републиката.