NIJ@Var10See#

 

Миглена Тачева и Драгомир Йорданов

 

Проф. Сашо Пенов декан на ЮФ на СУ

 

Цацаров, Колев, Светла Петкова, Панов – няма ги Мария Кузманова упълномощи Петкова, а Екатерина Захариева – Пенов.

 

Посланиците, Владислав Славов,

 

Четиримата бунтари членове на ВСС Галина Карагьозова Юлия Ковачева, Соня Найденова и Калин Калпакчиев.

ЧАК НАКРАЯ Магдалена Лазарова и Елка Атанасова

 

 

СЮБ – писмо за подкрепа за кандидатурата на Тачева.

 

Зам.-генерален директор на ЕК – генерален секретариат Параскеве Мику – благодарност за Драгомир Йорданов за среща през миналта седмица и за доброто сътрудничество. Хвали и качеството на обучението

 

МИГЛЕНА ТАЧЕВА

 

ПИОР продължи да работи до 2014 г. И се вля в Съюза на юристите.

Личната й мотивация може да бъде перифраза на Хайтов: Смятам, че не само че искам, но и мога и знам как да направя така, че институтът в следващите годин да получи своето естевнето надк.граждане и развитие.

 

През 2014 г- е провден футнкционален анализ за структура на НИП. Следващата година да направим отново анализ, за да очертаем силни и слаби страни.

 

Неминуемо трябва да поставим въпроса и за бюджета-. Наред с всички положителни оценки, които НИП е получл по механизма за сътрудничество и оценка, в техническите доклади и ма повторена загриженост на ЕК за бюджета на НИП – финансиран от държавния бюджет. Ото Държавния не достигат пари и е финансиран по проекти .

 

Фактът, че институтт трябва да разчита на външно финансиране, е потенциалн източник на несигурност при управлението на института.

 

Институт за публична администрация.

 

МЕРКИ ЗА ЕСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ПЪРВОНАЧАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ.

 

Те са свързани с оптимизацията на подхода. 4 години от въвеждане на новия модел – 9-месечно обучение на кандидатите за младши магистрати, за да направим оцнка на магистратите и на програмите. Курсът за първоначално обучение да е преди първоначалното изпълнение на съдийската длъжтност. Сега трябва да е в р амките на първата година. Но това създава проблеми – започва съдията да работи в конкретен състав, но не е е премнал през това обучение. От друга страна, аковече има насрочени дела като почне, трябва да се поемат о тдруги колеги. Ако са наказателни, заради неизменността на съства, се създават доста проблеми.

 

Подбор на лекторите -АНЛИЗ А НЕ ИНСПЕКТОРАТ, докледите на тримата големи, на органи на съдебната власт.

 

И сега докладите, които се правята та ИВСС да послдва най-мнго някое дисцплинарно производство. Трябва да се използват и в обчението, по този начин обчението ще е функция на потребностите на магистратите.

 

Би мого да се въведе задължителон обучение по професионална етика и морал. Може да е базво обучени, а по-натм като втори модул може да се разработи обучение за комиисете по професионална етика и морал, които са към прок и съд. Колегии.

 

 

Правна инициатива за обучение и развитие.

Бихме могли да разработим за различни фкус грепи курсове, които са платени и да осигурим собствени приходи – имат право на такова. Намерила фирма за обучение на младши съдии, кото със сигрност е било платено.

 

Месечен електронн бюлетин – ще бъде по-дстъпно обучението, ако осигрим по-широк достъп на магистратите.

 

Разработване на специализирани програми за обучение на ръководители на органите на съдбната власт.

 

Да сде развива Мрежа на администратвните ръкводители – синхрн на работа между съдилища-партньори и съдилища-модели.

 

На ротационен принцип на апелативно ниво да се провеждат срещи със съдии на окръжно, апелативно и районно ниво (разбъркани).

 

Ако си представим че съдбната власт е един кръг, то НИП е на ръба на този кръг, защт следващията е правсъдна система – и може да осъществява институционален синхрон на отнош с всичик органи на съдбната власт. ЯА и не само – без да правим граждански и обществен съвет – макар че това сега е много модерно – но бихме могли да използваме ресурна на всички профедисионални НПО.

 

Трябва да помслим за обучение по пдготвка на българското председателство на ЕС.

 

Възможности за изнесно обучение – Сд власт разполга с някъде над 10 почивни бази. Може без да се плащат хотели да бъдат настанни в рамките на 2 седмици, на седица, 10 дни или месец.. И там в съдебно-реално време – не само с посещение на близките съдилища, да бъдат обучавани. И третият момент – ще преди започване на обучението всеки кандидат е ясно къде ще работи. Бихме меголи да изтегли мизпита марлок по-напред и посл. Етап да е облучаване на место от релани магистрати, където той ще правораздава.

 

Нейно изказване, че НИП се е превърнал в институция, развиваща само магистратски семинарен туризъм.

 

„... ако развитието сде продължи по досегашните стандарти, съществува риск, обучит институция да остане на ниво НПО, развиваща само магистратски семинарен туризам..“

 

НИП е изчерпал своята институционална идентификация.

Забележки към начина на планране на темите и лекторите на обученията... Отношенията с юридическите факултети.

 

До 14.00

 

ДРАГО

 

Вторипът с концепция от 2016-2021. Преработена, като се е съборазил с забележките от изслушването он 10 май. Новият ЗСВ възмалага нови функции.

 

Поне едно обучение на магистрат годишо.

Засилване на практическата насоченост на учебната дейност

Развиване капацитет и провеждане на приложни изследвания в областта на правосъдието.

 

За следващта година и програма за обучение на младши следователи, кито ЗСВ предвижда да се върнат.

Зонални съвещания по апелативни райони. Акцентът му е изнасяне на обученията малко по-близо до крайния потребител.

 

Много по-горляма активност да търсят преподаватели сред събебната общност и като профил да сеориентиреант към по-високи пниво – председател на Апелативен, на Върховен съд

 

Въпрос зъ финансовия и адмнистарвиневен капацитт .В навечерието на промени са – някои – законодателно гласувани.

 

СВЕТЛА ПЕТКОВА : в сегашната концепция е взелпредвид бележките които са направени предишния път и отдебялазл много точно целите и мерките.

 

Тогава не бил ясен докдаладът на АДФИ . За разходиге на бюджетни средства през 2015 з

 

Констатациите са положителни – че няма констатирано незаконосъобразно харчене. Как бихт констатирали целесъобразността на разходите. Пример – разход 175 698 лв за доставки 231 514 за услуги. За строителство не са правени разходи.

 

ДРАГОМИР . проврени 10 обществени поръчки от м.г. вкл. И по ОПДУ. Вклю дали се извършва разделяне на обществени поръчки и други незаконосъобарзни сдейстмвия каквито се извършват в други органи на съд власт. 10 мин поиска но се придържат към целесъобразнстта.

 

ЗАХАРИЕВА: В променения ЗСВ се дват нови задължения – разработване на индивидуален план за развитие на съответния магистрат. Въз основа на препоръка на атестационната комисия и когато той желае това и когато в процедура по дисциплинарно производство се реши да се отложи наказанието, но да се направи индивидуален план за обучение и развитие.

 

ДРЛАГО събират информация от партньорски там където има подобен опит, да бъд привнесен. Това е ролята на НИП – подкрепяща и поддържаща ВСС и привнасяща добри практки.

 

По-голяма конкретика и по-голяма обвързаност с конкретните проблеми на правораздаването.

 

Цацаров и Колев – по нито един въпрос.

 

Както и миналия път – ако просто обювиш конкурс за лектори, това привлича повече желаещите, а не можещите. Има колеги и от върховните съдилища и от академичната общност, които просто трябва да бъдат поканени.

 

Парите не са актуализирани и ние не сме конкурент на друг тип институции, които провждат обучения със стопанска цел.

 

Кое е най-ваното за развояна иститута. И Нова задължение – НИП да подпомага колктните колегии на ВСС за плановете за индивидуалон развтие на магистратите... При атестирането ако се установи, че трябва та къв план и при дисциплинарното нак. Да му се даде възмжност да имъпли такъв план.

 

ТАЧЕВА Най-важно е практическата насоченост на обучението.

Индивидуалния план. - НИП би могъл да бъде ползен в частта за обучение. Да не звучи като наказание – който се е провнил. А в дългосрчн план НИП да има обучителон досие на всеки един магстрат. Както на адвокатурата е прието, че всеки един трябва задължително в годината да учства 4 часа.

14.55 финал.

 

Просто да бъде гласуване.

 

За мен поне е важно настощта процедура да бъде публична и прозрачна и в този смсъл смятм че излаганто на мотивите за вота зда един от двамата кадндидати трябва да бъде тук.

 

Приканвам колегите да го направим тук. В този смисъл ви прдлагам излагането на мотивите за едната и другата кандидатурла какот и вотът да бъда направен в настоящата зала..

Г-н Панов нямам нищо протв . Нека всеки да обяви мотивите си и вота си в тази зала. Рзискванто обаче е нещо съвсем различно.

 

Аз съм изцяло за ние да обявим нашите...

 

Предлагам да гласваме да изложим мотивите и вота си сега

Единодушно

 

Аз каквото имах да обсня го обясних предния път... Просто не желая – Цацаров.

 

Колев. Физиономии..

НИП се нуждае от промяна в дсегашния модл на обчение, а именно практическата насочност. Ние превърнахме института в едон учебно заведение. Небоходими са нови програми нов стил.

 

По-различен подход както колегата Станков, така и колежката Танчва.

 

ПЕНОВ

 

Отчитайки практическия опит в отдлните сфери на правосъдната система, мото мнение е че този на г-жа Тачева е по-висок. Целеполаганто в нейната концпзция пми се струва по-системно.

 

СВЕТЛА - взе предвид, че си е взел блежки, но не са достатъчни за да промнят нейнсто становище от предишното гласуване. Нужен е поглд малко по-страничен.

 

И двата гласа.

 

 

ЗАХАРИЕВА И двамата дстойни. Тя за Йорданов. Добрите практики, благодарственте писма от чужди партнъори и др.

 

ЦАЦАРОВ Няма да повтарям всичко което казах предния път-. Всичко е валидно и сега. НИП се нуждае от радикална промяна в начина си на работа и в радикална промна в начина си на обучение – от теория км практика. От общи към практически полезни методи на обучение. В концепцията на МТ аз виждам залог за такава промяна и възмжност за такава промяна, даеч по обмислена дори от канидтурата на А Станков, която подкрпих миналия път. В това благодареяки на гн Йорзданов за всичко създадено от нго му благодаря... Този път е екстнзивен – не може дапродължи да се развива по този начин.

 

ПАНОВ. Макар че могитивите не са решаващи, защото има 5 гласа... Висшия представтел на венецианската комисия, който акцентира върху моралните и етичните основи, днес е акцентът върху професионални теми.

Докладът на ЕК е бил че са постигнати солидни резулатти и това без съмнние се дължи на настоящия дирктор на НИП.

 

Втория пункт. З финансирането на института. Както занете не само бюджетът е който финансира института – привличането на средства от ОПАК и НФМ се дължи на активността на екипа на г-н Йорданов. 40 % повишаване на обученията.

 

Тъй като всички се разпростират най-вче върху тзи практичска насоченост на обученията, за мен важният въпрос беше как 2 кандидати виждат тази практическа насочност – това приближаване до магистратите. За мен по-кнкретен беше г-н Йорданов, който посочи – изнесни обучения, зонални съвещания и др...

 

За противодейстмвие на тероризма и пресътпленията от омраза – въведени от него лично.

 

В този смисъл въпрсът КАК това ще ес същстви за мен отговор тк дава г-н Йорданов. Смятам че УС можше да дадевъзможност за втори мандат на г-н Йорданов, за да може всичко което е изгладено в този мандт да бъд надградено.

 

Гласуване 15:22