Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз може да се окаже възможност за България да привлече компании и да се възползва от отлива на големи бизнеси от Обединеното кралство. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред журналисти, след като връчи сертификат за инвестиция клас „А“ на „Юнифай Сървис Център“ ЕООД.

Проектът е за преустройство на вече съществуващи офиси, а инвестицията е за 2.45 милиона лева. Обещанията са вложението да отвори 200 нови работни места.

Според икономическия министър България предоставя добри условия за инвестиции като ниски данъци и оборотни разходи, и квалифицирана работна ръка. Затова държавата ни можела да предостави място за развитие за компаниите, които напускат Великобритания след вота за Брекзит.

Лукарски отказа да анализира в детайли евентуалните негативни ефекти от напускането на Обединеното кралство върху България и подчерта, че не трябва да се избързва с крайните заключения.

"При всички положения при подобно сътресение винаги има и позитивни, и негативни страни, но трябва да знаем процедурата, по която този Брекзит ще се състои. Единственото, по което трябва бързо да се подходи като инициатива на Великобритания, е да се спре с процесът на неяснота, защото няма по-лошо нещо за икономическата среда и бизнес климата от неяснотите и несигурността", каза Лукарски.

Според министъра търговския ни оборот с Великобритания не бил "толкова голям и затова ефектът, какъвто и да било той, не би следвало да е фатален".

Лукарски посочи, че вероятно Великобритания ще предпочете да договаря двустранно отношенията си с членките на ЕС. Той се надявал при преговорите ще се постигнат максимално изгодни условия за двете страни.

"Каквото и да се случва при тези споразумения, Великобритания ще се третира като трета страна и отношенията ще са такива, каквито бяха с Китай или Сингапур", допълни министърът.