Смятам, че г-н Първанов и г-н Калфин не могат да бъдат общите кандидати на левицата.

Така лидерката на БСП Корнелия Нинова отговори на въпрос дали председателят на АБВ Георги Първанов и заместника му Ивайло Калфин биха били вариант за обща номинация на социалистите в президентската кампания.

Нинова представи резултатите от вътрешнопартийния референдум как столетницата трябва да се яви на изборите. По думите й членовете на партията са дали мандат на ръководството си "за обединение на левицата в коалицията заедно зад обща президентска двойка".

В партийния референдум са участвали 72,45% от членовете на БСП или 72 382 души. 72% от тях смятат, че БСП трявба да се яви на изборите в коалиция срещу едва 23%, които предпочитат самостоятелно участие. Под 1% от социалистите смятат, че може да бъде подкрепен кандидат от друга партия, а само 3,14 % харесват вариант с независим кандидат, подкрепен от Инициативен комитет, обяви Нинова. 

Повечето членове на БСП - 84%, харесват парламентарния формат на БСП-Лява България. След това в класацията на предпочитанията са АБВ с 52%, следвани от "Движение 21" на Татяна Дончева с 49%. Само 13% от червените искат коалиция с ДПС, затова и разговори с движението засега Корнелия Нинова не планира. 

От партиотичните формации в БСП харесват за партньор най-много ВМРО с 36% подкрепа, следвани от "Атака" с 32%. 

Нинова обясни, че до края на юли партийните конференции по места ще номинират кандидати за президент и вицепрезидент. Разговорите с останалите формации, харесвани от социалистите, ще вървят паралелно и започват в събота с формациите от "Коалиция за България". Покана за преговори от другата седмица ще получат АБВ, Движение 21, ВМРО и "Атака" и те ще се провеждат в парламента, обяви Нинова.

"Отиваме на тези преговори без предватиретни условия и без имена", заяви лидерката на БСП, въпреки че минута по-късно сама изключи от разговора Първанов и Калфин. Тя уточни, че в бюлетината за референдума не е имало питане за конкретни имена, а тази процедура предстои. 

Социалистите ще предложат на останалите формации суров вариант за платформа и профил на кандидата за държавен глава. Нинова го описа така:

"Във външната политика да отстоява българския интерес и на Изток, и ва Запад. Да не заема страна като сегашния президент. Да е социално ориентиран президент".

По думите на Нинова имената в кандидат-президентската двойка е добре да са ясни до събора на Бузлуджа на 30 юли. Максималният срок за обявяването им е 31 август според решение на Националния съвет на БСП.