АЕЦ "Козлодуй" от днес е с нов шеф , съобщиха от Българския енергиен холдинг. Димитър Ангелов, който досега огравяваше ядрената центрата е освободен, а на негово място е назначен досегашния му заместник - Иван Андреев.

Рокадата идва само ден, след като независимият депутат и основател на партия "Нормална държава" Георги Кадиев обяви във фейсбук, че "преди повече от месец постъпи сигнал с копие на регистрация на офшорна компания, собственост на настоящия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов". Кадиев приложи и документи за регистрация на въпросната компания на Сейшелските острови.

Депутатът обяви още, че към сигнала, пристигнал при него, е имало и "твърдения за корупционни практики в централата, включително нагласяване на търгове за ремонт и изкуствено завишаване на цени за изпълнение на ремонти."

От БЕХ обаче обявиха, че причината за смяната на Ангелов е съвсем друга - мандатът му е изтекъл на 3 юли. Денят беше неделя.

Иван Андреев  - новият директор, е започнал да работи в АЕЦ през 1990 г. и расте в йерархията с годините, докато стигне до зам.-шеф. Промяната в ръководството на централата ще стане след вписване в Търговския регистър.