Нямам такива планове в момента“. Така председателят на ДСБ Радан Кънев отговори на въпроса дали има намерение да се кандидатира за президент. Пред бТВ той коментира възможността, за която сам спомена преди половин година.

В продължение на повече от година аз се борих за това да има обща кандидатура в дясно. Затова предлагах предварителни избори, в които да се включи и ГЕРБ. Целта беше да не се допусне ляв кандидат и да не е необходима подкрепата на ДПС“, припомни Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ обясни и следващата си стъпка – да предложи обща подкрепа за втори мандат на Росен Плевнелиев, което Цветан Цветанов бил определил като гаф.

След толкова подадени ръце, за да се отхвърлят, има нещо много просто - вече не гледаме в една посока. За да си крият кандидата под бурка или да нямат кандидат – те просто нямат кандидат, единственото обяснение е да търсят подкрепата на ДПС, защото те в момента преговарят с ДПС“.

Радан Кънев нарече ДСБ единствената опозиция, защото БСП и ДПС гласували по всички важни въпроси заедно с ГЕРБ. Кънев прогнозира, че при второто четене на Закона за съдебната власт ГЕРБ, БСП и ДПС отново ще гласуват заедно.

Така че са страшна контра като надува парата в свирката другарката Нинова“.

Председателят на ДСБ прогнозира, че ГЕРБ ще търси подкрепата на ДПС за президентските избори.

"Кандидатът на ГЕРБ под бурката няма как да е гарант за прозападния път на България, защото „под бурката“ е източният модел“.

РЕФОРМАТОРИТЕ ВЪРВЯТ КЪМ "ГРАЖДАНСКИ" КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Затова вече всички лидери на Реформаторския блок разбирали, че не гледат в една посока с ГЕРБ и осъзнавали отговорността да издигнат кандидат за президент, който да е гарант за прозападния път на България и за осъществяване на съдебна реформа.

ДСБ няма да има кандидат за президент, подкрепяме идеята на СДС Гражданският съвет да излъчи кандидата на Блока“, обяви Кънев.

Кънев трябваше да обясни и как така общински съветник от Реформаторския блок в Пловдив се оказва човек като Айри Мурад, който е имал 2,63 на матурата по български език. Вчера бТВ излъчи интервю с Мурад, в което той се провали на елементарен езиков тест, а иначе е председател на комисията по образование в Общинския съвет.

Много трудно можем да очакваме избирателите в „Столипиново“ да излъчат професор по българска филология. Там няма професори по българска филология“, каза първо Кънев.

След това обаче отхвърли отговорност за Мурад, който бил номинация на Народна партия „Свобода и достойнство“ на Корман Исмаилов.

Докато Реформаторският блок е коалиция от пет партии, в която не се знае кой носи отговорност, вие няма на кого да зададете този въпос. Докато няма един лидер на Блока, няма на кого да зададете този въпрос. Изобщо не ми е приятно, но се боря с това. Има решение за обединетелен конгрес, но той не се провежда“, обясни лидерът на ДСБ.

Той припомни, че преди 9-и септември всяка партия е имала в редиците си български турци, а след промените Държавна сигурност създала ДПС и капсулирала българските мюсюлмани.