Туристически компании в Крим масово започнаха да предлагат на клиентите си почивки в Турция, предаде Нюз-Ру.

Незабавно настанало огромно търсене. Повишеният интерес се обяснява с липсата на удобства за почивка на полуострова, който преди две години Русия анексираа от Украйна.

Офертите за Турция завалели веднага, след като руският президент Владимир Путин обяви, че туристите от страната му се завръщат там. Броят им рязко намаля след 24 ноември 2015 г., когато турски изтребители свалиха руски бомбардировач. Тогава между Анкара и Москва избухна търговска и дипломатическа война. Русия забрани продажбата на пакети за почивка в Турция. Сега обаче двете страни са на път да се сдобрят.

"Колкото и тъжно да е за собствениците на местнтите хотели, за много кримчани връщането на почивките в Турция е радостна новина. Хората от Крим, както и всички останали, се интересуват от пакети за почивка с добро обслужване и високо ниво на комфорт. При нас подобни оферти по принцип няма. Турция ни е много далече. А Крим има още много и много да се развива, докато стигне черноморското крайбрежие на Кавказ", заявява Адел Сергеева - шефката на туристическата компания "Куда угодно" ("Накъдето и да е").

Според нея докато действала забраната за почивките в Турция, жителите на Крим си намерили алтернатива в Тайланд, при това на същата цена.

От началото на годината досега Крим е посетен от 1,2 милиона туристи, похвали се наскоро премиерът на автономната република Сергей Аксьонов. Това било с 21 на сто повече от миналата година.

Същевременно Радио "Свобода" цитира разказа на кримчанин, назован само с името Алексей, според когото почивка на полуострова е "тих ужас".

"Това са или съветски олющени пансиони, или някакви кокошарници с евтини мебели. Дори в по-скъпите хотели е зле. Или канализацията в стаята вони, срещу което не може да се направи нищо, или е пълна тъмнина, тъй като не е предвидено осветление на тавана, или изгледът е към строеж", разказва Алексей.

Според него Крим бил по-подходящ за "дива" почивка на палатки.

"В Крим всичко е направено така, че всички искат да получават много пари, но при това не искат да направят нищо за това", споделя жител на Санкт Петербург на име Михаил, който често почива на полуострова.