Етичната комисия към прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не е компетентна да извърши проверка на изнесените в публикация данни, че Ясен Тодоров и главсекът на МВР Георги Костов са били на купон в заведение на Пламен Петков, известен като Помориеца.

Любопитно е, че шеф на въпросната Етична комисия - и в предишния ѝ "цялостен" състав, и сега е Ясен Тодоров.

Празненството, на което Тодоров присъствал, било организирано от новоизбрания районен прокурор на Несебър Радост Бошнакова и се състояло в клуб „24”, собственост на Помориеца, пише "Съдебни репортажи". Сайтът „Биволъ” пък припомня, че Петков е бил приближен на покойния СИК-аджийски бос Бай Миле, а впоследствие и съдружник на вдовицата му – Силвия Панагонова. Според изданието Петков се явява началник на Божидар Кузманов.

Празненството, на което присъствали председателят на Етичната комисия, която "коли и беси" магистрати и висшият професионалист на МВР, се състояло на 3 юни. Това е 5 дни преди стрелбата в Слънчев бряг между хората на Димитър Желязков – Очите и Божидар Кузманов - Божо Кравата. Която първоначално бе обявена от Костов и премиера Бойко Борисов за конфликт за „паркомясто” и „махленска свада”. А според „Биволъ” вечерята е била охранявана освен от полицаи и от хора на Божидар Кузманов.

НЯМА ШПИЦКОМАНДА - ЦАЦАРОВ Е ПРАВ, СЛЕДОВАТЕЛ АТАНАСОВ ЛЪЖЕ. ТОЧКА!

Присъствието на Тодоров на вечерята е потвърдено официално от ВСС, откъдето сочат, че...

„... в периода 03-04.06.2016 г. г-н Ясен Тодоров е бил командирован…., да проведе периодично атестиране на прокурори от Районна прокуратура – гр. Бургас. По време на командировкатаг-н Ясен Тодоров е уважил официалната покана за вечеря на новоизбрания административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Несебър по повод на нейното встъпване в длъжност. Висшият съдебен съвет няма отношение към организацията на събитието…”

ЯСЕН ТОДОРОВ ЗА НОВИЯ СРС-ГЕЙТ: ЗАИНТЕРЕСУВАХМЕ СЕ. МНОГО

Пред „Съдебни репортажи” членът на Етичната комисия към прокурорската колегия Юлиана Колева обяснява, че комисията не е компетентна да провери информацията.

След промените в Конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ) подобна проверка влиза в правомощията само на Инспектората към ВСС (ИВСС). В момента пък съдебните инспектори са във вакуум, тъй като вторият пакет промени в ЗСВ, който урежда компетенциите на ИВСС по проверка на сигнали за дисциплинарни нарушения и интегритет на магистратите, не е окончателно приет от парламента.

На практика това значи, че нито ВСС, нито ИВСС ще инициират разследване по отношение на присъствието на Тодоров в тази спорна компания. До този момент от прокуратурата запазват пълно мълчание.