Лидерката на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева обяви, че Реформаторският блок все още няма кандидат за президент, защото липсва очевиден фаворит, а две от партиите в блока - нейната и ДСБ, "гледат в различни посоки".

Думите й идват часове преди очакваното заседание на Изпълнителния съвет на РБ, на което преговорите за номинация на президентска двойка трябва да продължат. Въпреки че лидерката на ДБГ извади пред скоба различията между партията й и тъмносините, на предишното заседание на реформаторите ДСБ и СДС бяха на едно и също мнение по повечето въпроси, един от които е, че кандидатът за президент трябва да бъде номиниран от Гражданския съвет на РБ. Докато ДБГ не изключват вариант и за партийна номинация, макар и на надпартиен кандидат. 

РЕФОРМАТОРИТЕ ВЪРВЯТ КЪМ "ГРАЖДАНСКИ КАНДИДАТ" ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Кунева обясни още в интервю за БНТ, че според нея е добре номинациите да се обявят по-рано и Реформаторският блок би искал да е първата коалиция с ясен кандидат. По думите й "цялото забавяне на президентската кампание е в ущърб на обществото."

"Няма време да разпитаме обществено какво мислят предложените за този пост за бъдещето на Европа, за сигурността, за образованието, за икономиката. А трябва да чуем тези кандидати", обясни още тя, давайки приоритет на външната политика.

Вицепремиерката отбеляза, че в РБ се обсъждали две възможности - кандидатът да е партиен или да е издигнат от инициативен комитет с повече граждански профил. Това обаче засега били "само намерения", според лидерката на ДБГ.

Кунева, която е и министър на образованието, обяви още, че тази година няма да има нов буквар за първокласниците, защото сроковете за отпечатването му са твърде кратки. Очаква се да има забавяне и с учебниците по история за 5-и клас. 

Тя похвали новият закон за училищното образование, който влиза в сила от 1 август и обясни, че той дава повече свобода на учителите и директорите на училища, дава и по-голяма самостоятелност при определяне на часовете, междучасията и ваканциите.

Като пример Кунева посочи възможността, например, първокласниците да започват училище от 8,30 ч сутрин, а не най-късно от 8 ч, както е било досега. Директорите пък ще имат право да обявяват сами грипни ваканции за период от 3 дни, както и ще регулилат продължителността на междучасията.