Избирателните секции за българите в чужбина ще бъдат 35 за една държава, реши днес Народното събрание. Депутатите гласуват на второ четене последната поредица промени в Изборния кодекс. Ограничаването на секциите, което ще засегне най-вече гласоподавателите в Турция, предизвика остра реакция от ДПС.

100 депутати гласуваха "за" предложението на ПФ, 25 бяха "против", 8 се въздържаха. 

Няколкото контрапредложения - от ДПС и Радан Кънев - бяха отхвърлени. 

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан първи излезе да коментира темата, като отбеляза, че законопроектът уж е трябвало да оправи грешките от първите поправки на ИК, а всъщност прави точно обратното:

"Той преодолява част от препятствията на българските граждани в чужбина, тези, които живеят във всички държави извън република Турция, защото ал. 5 на вносителя, с която се ограничават броят на секциите до максимум 35, всъщност не засяга нито една друга държава, тъй като няма нито една държава, в която да са разкрити повече от 35… има едно изключение, 36. Секциите в Турция се намаляват близо 4 пъти. Какво казвате с това предложение, г-н Цветанов? "Братя българи, вашето не се губи, ще загубят само етническите турци". Дискриминация на етническа основа. Ще влезете в историята с този срамен акт. Разделяте нацията на етнически българи, на етнически труци, нарушавате основния принцип за еднаква ненарушимост на Конституцията и законите. Това е тежко престъпление, антидемократична цена, която плащате на крайните националисти, с които сте в съюз."

Местан определи предложението като "фашистко, етнонацистко".

Четин Казак от ДПС продължи атаката:

"Този текст не е плод на ГЕРБ, това е законопроекта на ПФ, който ГЕРБ покрепя, защото имат договорка, това е условието за подкрепяне на кабинета Борисов."

Включи се и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който отбеляза, че законопроектът е трябвало да подобри нещата, но явно ги влошава.

"Затрудняваме ли гласуването? Или правим обратното? Тук става дума за тенденция, не за сравнение за това какъв е британския и какъв е българския закон, те са несъмнено различни. Имигрантите от Великобритания са малък процент, емигрантите от България - голям", отбеляза той.

Местан отбеляза, че това ще даде възможност на ПФ да кажат на своите "пронационалистически избиратели": "ето, успяхме да накараме ГЕРБ, Борисов да ни изслуша, наложихме волята си." И добави:

"Жалко е, г-н Кирилов, че сте се хванали на тази игра. Толкова ли наистина е сладка властта?"

Репликата предизвика бурна реакция на възмущение от ГЕРБ, а шефът на правната комисия Кирилов излезе като единствения ГЕРБ-ер, включил се в дебата, но се обърна към Радан Кънев:

"За българите в чужбиина, г-н Кънев, нищо не се променя. И това, което вие лансирахте в комуникации с такива общности, това са отпадане на механизми, които са доказали порочността си. Нима отказвате да променим режими, които са създавали проблем. Какво, пак ли искате да гласуват в Полша 200 българи, които ги няма? Нищо не се нарушава за българите в чужбина!" заяви твърдо той.

В дебатът се включиха и БСП в лицето на Кристиан Вигенин:

"Смятаме ли да го отнемем напълно правото на глас? Моля, репликирайте ме, кажете ми къде искате да спрете? Вашите партньор разясниха кой им пречи, кой им се мота в краката."

След вота пък Таско Ерменков от столетницата определи гласуването като "изнасилване на българската Конституция".

В началото на дебата бяха отхвърлени множество други предложения на опозицията, свързани с теми, които според Правна комисия не са в обхвата на приетия на първо четене законопроект. Сред тях бяха предложения на Кадиев и Кънев да се премахне точката, която позволява секции да се отварят само в посолства и дипломатически представителства. ДПС пък искаха отново да махнат задължителното гласуване.

равото на глас бе преобразувано в задължение. Този акт на българския парламента е достоен наистина за съжаление, защото вие го направихте с ясното съзнание, че нарушавате Конституцията. Сега имате шанс да се поправите, преди КС да се е произнесъл и да е посочил дефинитивно, че Конституцията няма как да бъде потъпкана", каза Четин Казак.

Председателката на парламента Цецка Цачева обаче отказа да бъдат гласувани и отсече:

"Те са извън обхвата на първо четене и в доклада само се споменават."