Депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев отправиха въпрос към министърката на енергетиката Теменужда Петкова защо бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров още е представителят на държавата в "Лукойл Нефтофим България".

Причината - изказвания на самия Овчаров, които са в разрез с официалната политика на страната по определени казуси, например проверките в "Лукойл", направени от митниците, НАП и Комисията за защита на конкуренцията през последната година. А и политиките, които е изпълнявал като министър в сектора "енергетика".

РУМЕН ОВЧАРОВ БРАНИ ЛУКОЙЛ ОТ МИТНИЦИТЕ И НАП

Преди няколко дни и самият Бойко Борисов обяви, че се е допитал до Овчаров като експерт за рокада в управата на АЕЦ "Козлодуй", а Димитров в последствие го посъветва да внимава кои са му съветниците, визирайки опита за възкресение на АЕЦ "Белене".

РЕСТАРТ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ? ГЕРБ С ТРИ ВАРИАНТА, ЕДИН ОТ ТЯХ Е ПРИВАТИЗАЦИЯ

Първоначално председателката на парламента Цецка Цачева не се е съгласила въпросът да бъде зададен в парламентарния контрол, но според експерти е имала основание - по правилата, когато темата засяга конкретно лице, въпросите трябва да са в писмен вид. Този недостатък е поправен и депутатите са внесли материала отново, обясни пред Клуб Z Андреев. 

Андреев разказа още, че питания ще има и за други двама бивши министри на БСП, назначени в бордове от името на държавата по времето на кабинета "Орешарски", които още заемат позициите си. Става дума за бившия регионален министър Асен Гагаузов и за бившия енергиен министър Петър Димитров. И двамата бяха в изпълнителната власт по времето на тройната коалиция.

Димитров влезе в ръководството на държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" през 2013 г., а Гагаузов е в "Ай Си Би Джи" - акционерното дружество, занимаващо се с междусистемна газова връзка Гърция – България, в което като акционер с 50% участва Българският енергиен холдинг.

Депутатите питат Теменужка Петкова с какво конкретно тези хора подпомагат и са полезни за държавата.