Като за човек, който е принуден да напусне властта след като изгуби една от най-големите игри на покер в британската политика, Дейвид Камерън изглеждаше изненадващо свеж при предаването на поста.

След като обяви своята оставка пред „Даунинг стрийт“ 10 в началото на седмицата, той обърна гръб на събралите се репортери и с песен на уста влезе обратно в резиденцията.

В този момент веселата мелодия може да звучи неподходящо. Британската икономика се лъкатуши към рецесия. Независимостта на Шотландия отново е на дневен ред. Тъмните облаци на Брекзит надвисват над хоризонта.

Въпреки това, съюзниците на бившия премиер настояват, че наследството на Камерън – което винаги ще бъде свързвано с резултата от референдума – изобщо не е пагубно. Консерваторите все още са на власт. Европейският въпрос се изясни. Лейбъристката партия е в безпорядък. И изглеждащата способна Тереза Мей зае поста му с намерението да продължи неговите реформи.

„Ако погледнете отдалеч, вероятно референдумът и Брекзит винаги са били неизбежни“, каза един от министрите на Торите. „Но ако гледаме наследството му за партията, то е ясно: той доведе Консервативната партия отново до победа“.

Тези, които го познават, знаят, че винаги това е била целта му. „Той беше напълно фиксиран в това да остане в историята като лидер, който е оставил Консервативната партия в добро състояние и на власт“, казва министър от предишното коалиционно правителство, което управлява от 2010 до 2015 година.

Вероятно историята ще бъде благосклонна към Камерън по тази тема.

Лидерството на Камерън не донесе революция, а възстановяване на стария ред. Под негово ръководство Торите постигнаха изборни победи в Шотландия, Уелс, в западните части на страната и пробиха в северните, „където преди Дейвид Камерън беше изобщо немислимо да претендираме за някаква подкрепа“, според министъра, който е пожелал да остане анонимен.

Самоуби се, за да спаси партията

Може би затова Камерън си тръгна с приповдигнато настроение. Той прекара последната си вечер на „Даунинг стрийт“, похапвайки поръчано по телефона къри заедно с приятели. На следващата сутрин напускащият лидер на Консерваторите се смееше и шегуваше по време на последния парламентарен контрол, преди да се отправи към Бъкингамския дворец, за да подаде официално оставката си.

„Имам само една среща с Нейно величество кралицата“, каза Камерън пред депутатите, „програмата за останалата част на деня ми не е натоварена“.

Екипът на „Даунинг стрийт“, които се струпаха в парламента, за да наблюдават последното представление на Камерън, останаха шокирани от бруталното падение на бившия си шеф. Много от тях тъкмо преодоляха загубата на референдума и очакваха цяло лято, в което да подготвят наследството на Камерън. Сега им се налага да си търсят работа два месеца по-рано, а Камерън се озовава на последния ред в парламента.

Но, както казва един от помощниците му, днешното отношение към Камерън не е показателно за това как ще бъде запомнен в бъдеще: „Как ще бъдеш запомнен не се решава в деня на напускането. Решава се години по-късно“.

"Погледнете само Тони Блеър. Помислете за това какво той си мислеше, че оставя – то трябваше да изглежда фантастично. Но колкото повече минава времето, толкова повече Ирак доминира. Ще трябва да изчакаме 10 години преди да разберем какво е истинското наследство на Камерън“.

Професор Тим Бейл, автор на книгата „Консервативната партия: от Тачър до Камерън“, твърди, че при всички положения бившият премиер е „един от най-успешните лидери на партията“ от Втората световна война насам.

"Много е лесно да забравим, че когато той пое партията през 2005 г., те бяха загубили три поредни избори и имаха няколко лидери, които се оказваха пълен провал“, казва той.

След пет години като лидер на опозицията, Камерън постигна един от най-силните обрати срещу действащо правителство в най-новата история на Великобритания – въпреки че не му достигна за мнозинство. След още пет години на власт, той стана първият премиер за последните 100 години, който увеличи подкрепата си и спечели изненадващо мнозинство.

„След като толкова много от Торите сериозно се притесняваха, че ще си останат прокълнати да са в опозиция за десетилетия, Консервативната партия се превърна в естествена управляваща партия“, казва Бейл.

Дали историята ще оцени благосклонно Камерън зависи от това, което ще свърши Тереза Мей. След като изгуби референдума, Камерън й предаде партия с току-що окуражено дясно крило, обяснява Бейл.

„Неговият опит да модернизира Консервативната партия и да я освободи от някои от нейните доста консервативни и авторитарни възгледи, имаше само частичен успех“, казва Бейл. „Ако погледнете какво искаше да направи той от партията в началото – да спрат да обвиняват за всичко Европа и да не се фокусират изключитело върху имиграцията – това изобщо не се случи“.

Бившият преподавател по политически науки на Камерън в Оксфорд Върнън Богданор предупреди, че управлението на Тереза Мей може да бъде заплашено от дясното крило на партията. „Брекзит отвърза консерваторите тачъристи и пазарните фундаменталисти“, казва той. Загубата на референдума бе „отмъщението на Маргарет Тачър от отвъдното“.

Тереза Мей ще се опита да защити програмата на Камерън, очаквай той, но „отвързаните бесове от референдума могат да се окажат по-силни от нея“.

Много депутати от Лейбъристката партия вярват, че Мей няма да може да удържа своите депутати хардлайнери и ще трябва да предизвика предсрочни избори, за да спечели мандат за договаряне с ЕС.

Близките до управлението на Камерън въздъхнаха с облекчение, че щафетата бе предадена на Мей, а не на Андреа Ледсъм, отказалата се кандидатка на дясното крило в партията. Но има опасения, че Мей няма да бъде достатъчно способна, за да се справи с конкуриращите се фракции в партията. „Тя ще получи своите 100 дни, но много скоро нещата ще загрубеят“, казва един от помощниците на Камерън.

Според други, Камерън успя да направи управлението на партията по-лесно за своя наследник. „Преминахме огромно препятствие и въпросът с ЕС вече е решен“, казва министър от Консервативната партия. „Остават някои по-малки, но основният въпрос за суверенитета е решен завинаги“.

Бейл е още по-директен: „Дългосрочно, ако Брекзит означава Брекзит и ние евентуално напуснем, независимо дали с добра или лоша сделка, темата за Европа в Консервативната партия ще остане в миналото“.

"Тогава ще се окаже, че той недвусмислено е направил услуга на партията си, дори и с цената на собственото си политическо самоубийство“.

От парламента към дома

Тези, които най-добре познават Камерън, казват, че той няма да има проблем да седне на последния ред в парламента и да се среща с избирателите си в Оксфордшир. „Той обича всичко това и обича да бъде част от този свят“, казва един от бившите му помощници. „Хората често забравят, че той е много по-свързан със селските райони, отколкото хората около него в Лондон“.

Съюзниците му очакват той да заеме място на последния ред, а жена му да се върне на работа. „Сам беше много успешна творческа директорка и съм сигурен, че той ще бъде щастлив да отстъпи част от светлината на съпругата си“.

Всички очакват Камерън да създаде фондация за „подобряване на шанса за по-добър живот на хората“, а спонсорите на Торите вече се редят да опашка с готовност да подкрепят този проект.

И както каза Камерън в последните си думи към депутатите като премиер: „Както казах веднъж, някога аз бях бъдещето“.

...

Том Мактейг е кореспондент на "Политико" във Великобритания. Преводът е на Клуб Z.