Западни лидери осъдиха атентата в Ница и изразиха солидарност с Франция, предаде Би Би Си.

"Германия стои рамо до рамо с Франция в борбата срещу тероризма. Ние сме обединени в шока си. Думите едва могат да изразят“ това, което съюзниците на Франция усещат", заяви германската канцлерка Ангела Меркел.

ТЕРОР: НАД 80 ЖЕРТВИ И ДЕСЕТКИ РАНЕНИ В НИЦА (СНИМКИ+ВИДЕО)

"Франция и другите страни на ЕС трябва да разчитат на Европейската комисия за подкрепа в борбата срещу тероризма вътре или извън ЕС. Нашата решителност остава твърда като нашата общност", се казва в изявление на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

"Трагичен парадокс е , че жертвите на нападението са хора, празнуващи свободата, равенството и братството. Ние стоим обединени със семействата на жертвите, с френския народ и с правителството в борбата срещу насилието и омразата", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

ОЛАНД: ФРАНЦИЯ Е В СЪЛЗИ, НО ВИНАГИ ЩЕ Е ПО-СИЛНА ОТ ФАНАТИЦИТЕ

„Шокиран и натъжен съм от ужасяващите събития в Ница“, написа в туитър новоназначеният британски външен министър Борис Джонсън.

"От името на американския народ аз осъждам най-строго ужасяващата терористична атака в Ница, която уби и рани десетки невинни граждани", каза американският президент Барак Обама. Той увери, че страната му е готова да предложи помощ при разследването. 

„Всеки американец е твърд в солидарността си с народа на Франция и казваме в един глас „Ние няма да бъдем уплашени. Ние няма да позволим на терористите да подкопават егалитаризма и демократическите ценности , които съставят нашия начин на живот“, заяви държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която е почти сигурен кандидат-президент на Демократическата партия.

Съперникът й - вероятният кандидат на републиканците Доналд Тръмп, отложи планираното обявяване на своя вицепрезидент.

"Още едно ужасно нападение. Този път в Ница, Франция. Много мъртви и ранени. Кога ще се научим? Нещата стават дори още по-лоши", написа Тръмп в туитър.