Европейският съюз предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да не посяга на основите на демокрацията в реакцията си срещу неуспелия опит за военен преврат. Външните министри на 28-те, които започнаха днес среща в Брюксел заедно с американския държавен секретар Джон Кери, изразиха безпокойство от уволненията и арестите на магистрати и намеренията на турските власти да върнат смъртното наказание.

"Аз бях първата в тази трагична нощ, която каза, че легитимните институции трябва да бъдат защитени", каза върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. "Ние сме тези, които казват днес: Върховенството на закона трябва да бъде защитено в страната, няма никакво извинение за каквито и да са стъпки, които отдалечават страната от него".

"Франция осъди този пуч, опит на военни да вземат властта... Не можем да приемем военна диктатура", каза френският външен министър Жан-Марк Еро. "В същото време... трябва да сме бдителни, турските власти да не въведат политическа система, която се отклонява от демокрацията".

"Турция постигна значителен напредък, много реформи през последните години. Опасността е да се върне назад", добави той.

Еро каза, че отговорът на опита за преврат трябва да е в ръцете на правосъдието, но в институционалната рамка и не с мерки, които водят до "авторитарна власт". "Имаме нужда от власт, но имаме нужда и от демокрация", посочи той.

"Ние осъдихме вземането на властта с насилие и посегателствата над демократичните институции като парламента", каза външният министър на Белгия Дидие Рейндерс. "Сега искаме турские власти да реагират съразмерно, спазвайки върховенството на закона. Много сме разтревожени от първите взети мерки - особено срещу магистратите. Връщането на смъртното наказание, за което се съобщава, поставя проблем за Европейския съюз. Това не е приемливо".

Турция преговаря за членство в ЕС от 2005 година и има минимален напредък. Преговорите бяха подновени през 2013 година след двугодишно прекъсване. ЕС се съгласи да отвори една нова глава в тях като част от съвместната си декларация с Турция за противодействие на миграционната криза от 18 март.