Това най-общо е спор между хазяин и наемател за неплатени наеми. За наше съжаление, а и за съжаление на България, спорът ескалира до нагъл опит да бъде фалирана една компания, за да бъдат разграбени имотите й“.

Така отговори на въпросите на Клуб Z управляващият директор на East Balkan Properties Майкъл Юлер. Фирмата притежава 40% от българската компания „Глориент инвестмънт“, която обвини „Техномаркет“, че се опитва да ограби собствеността им. Фирмата е собственик на 14 от магазините на „Техномаркет“ в страната, както и на централата в София. От началото на годината притежаваната вече от Делян Пеевски чрез "НСН Инвестмънт" верига за битова електроника спира да плаща наеми, отказва да напусне обектите и дори се обявява пред съда за собственик.

ЧУЖД ИНВЕСТИТОР АЛАРМИРА, ЧЕ ПЕЕВСКИ СЕ ОПИТВА ДА МУ ОТНЕМЕ ИМОТИТЕ

Клуб Z потърси и другата страна в този спор. Изпратихме въпроси за причините за спора и за някои детайли в отношенията между двете фирми и до изпълнителния директор на „Техномаркет“ Евгений Гълъбов, който отговори следното:

„Твърдо сме убедени, че тези спорове следва да се водят и решават в съда или на масата на преговорите, а не да се водят чрез медиите.

Публикациите в пресата, са очевидно инициирани от страна на Глориент и увреждат интересите на „Техномаркет" - компания, която е в ТОП 5 на търговските вериги в България, с 1371 служители, която само за 2015 е внесла в хазната ДДС на стойност над 23 млн. лева и е платила осигуровки и ДОД за над 6 млн. лева".

Майкъл Юлер обаче бе по-словоохотлив. Той припомни, че "Глориент“ работи в България над 10 години, строила е търговски и логистични сгради в над 20 града в България и нейни клиенти са фирми като Billa, Inter Cars, дрогериите Lilly, EURO 07 и „Техномаркет“.

Въпреки промените в собствеността, „Техномаркет“ винаги досега е плащал наемите си. През 2016 година това се промени, когато се появи нов мажоритарен собственик след фалита на КТБ. Само седмици след промяната на собствеността, наемателят спря да плаща наема и прекрати всякакви контакти с нас. Наемът е в размер на € 320 000 месечно без ДДС за 15 различни обекта, сред които и централната сграда в София“, обясни Юлер.

Наемателят дължи 1,7 милиона. Сега реши да ни съди на основание, че първоначалното разделяне на активите е било несправедливо за наемателя. Той твърди, че има правото да е собственик на всички обекти и претендира дори за връщане на всички изплатени наеми“, припомня собственикът на магазините на „Техномаркет“.

Британският бизнесмен казва, че вярва в „независимата и опитна съдебна система в България, която е преодоляла практиките на „гнилите ябълки“. Намеренията на Майкъл Мюлер са да освети случая през медиите, да информира европейските посланици в София и да търси подкрепа на „неправителствени организации, които от години работят за съдебната реформа в България“.

Атаката е срещу легитимно установена собственост и това трябва да притеснява всеки българин и всеки инвеститор в региона. Ще защитим правата си в съда и ще уведомим за случая международната общност на най-високо равнище. Силно притеснително е, че една фирма може да окупира нашата собственост законно и за неопределен период от време.

Според него, „ако законно установената собственост на чуждите инвеститори се ограбва, това ще бъде разрушително за репутацията на България“.

Последното изречение в отговора на Майкъл Юлер е следното:

В рамките на ЕС бизнесмените имат много широк избор къде другаде да насочат капитала си и да наемат работници“.