Британската премиерка Тереза Мей не се поколеба да отговори положително на въпроса дали би наредила ядрена атака, която да убие стотици хиляди хора, ако смята, че това е необходимо, съобщи в. "Индипендънт".

Тя каза това по време на дебати в Камарата на общините. Те предшестваха гласуването за модернизирането на британския арсенал за ядрено възпиране, който включва създаването на нов подводен флот, въоръжен с ракетни системи "Трайдънт".

Депутатът от Шотландската национална партия (ШНП) Джордж Кереван попита Мей дали е готово лично да нареди ядрен удар, който може да убие стотици хиляди мъже, жени и деца. 

"Да", отговори премиерката.

И след малко добави:

"И трябва да ви кажа, че целият смисъл на наличието на арсенал за възпиране се състои в това, че нашите врагове трябва да знаят, че ние ще бъдем готови за това."

Мей каза също така пред депутаатите, че би било "акт на огромна безотговорност" за Великобритания да се откаже от ядрените си оръжия. Тя обвини противниците на британската система "Трайдънт", че са "първите, които защитават враговете на страната".

Предишните премиери са избягвали отговора на хипотетичния въпрос дали изобщо ще натиснат ядреното копче, отбелязва "Индипендънт". Джефри Хау - външен министър в последните години на Студената война, заяви, че това е въпрос, на който нито един премиер не трябва да отговаря директно.

Пред парламента Мей отправи остри нападки и срещу руския президент Владимир Путин. Според нея той иска да разруши основаната на правила международната система, за да преследва собствени интереси.

"Ние видяхме незаконното анексиране на Крим. Няма съмнение в желанието на президента Путин да срине международната система", каза Мей.

Тя припомни, че руският лидер вече заплаши да дислоцира ядрено оръжие в Крим и в анклава Калининград, разположен между Полша и Литва.

Парламентът в Лондон гласува с 472 срещу 117 гласа за обновяване на остарелите ядрени оръжия на Обединеното кралство. Решението засяга оръжейни системи с морско базиране.

Проектът за милиарди евро за модернизиране на системата "Трайдънт" е ключов за поддържане на статута на Великобритания като световна сила след референдума за излизане от ЕС.