Всички разпоредители с бюджетни средства - министерства, агенции и т.н., които ще зе разплащат по договори, ще са длъжни да уведомят предварително за това Националната агенция по приходихе (НАП) и агенция "Митници".

Става дума за плащания на стойност над 30 000 лв. или при всички суми над 100 лв., ако не са част от договор с цена над 30 000 лв. Такова решение е взел Министерският съвет на заседанието си днес.

Изключение от задължението за уведомление са само Народното събрание и съдебната власт, става ясно още от министерското решение.

Обменът на информацията между разпоредителите с бюджет и приходните администрации ще се извършва чрез информационна система при спазване на определен ред и срокове.

Новият регламент казва, че институциите ще могат да плащат суми по сключените от тях договори само след разрешение от НАП и митниците и в случай, че този, с когото е договора, няма просрочени задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и други публични задължения на обща стойност над 100 лева.

С други думи - фирми или лица, които имат някакви текущи задължения към хазната, но имат и сключени договори с държавата, няма да могат да получават парите си по тези договори.

Когато изпълнителят на договор има задължения, приходните администрации изпращат потвърждение в 7-дневен срок, че за тези задължения е наложен запор върху вземанията му. Това се поправя и изпълнителят на държавен договор си получава парите, чак когато си покрие забавените осигуровки, данъци и т.н. 

Според правителственото решение рестрикцията е с цел по-висока събираемост на вземанията в бюджета.