Промени в Закона за данъка върху добавената стойност въвеждат прекомерни изисквания за обезпечаване на вземанията за търговци на горива, заявиха днес от Реформаторския блок в отворено писмо към президента Росен Плевнелиев. Те отправят искане към държавния глава да наложи вето на законопроекта, който бе гласуван вчера на второ четене в парламента.

Според новият чл. 176 в, ал. 2:

„Обезпечението по ал. 1 е в размер 20 на сто от данъчната основа на облагаемите доставки, придобиванията или стойността на течните горива за предходния данъчен период, но не по-малко от 50 хил. лева“.

Търговците на течни горива ще трябва да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или банкова гаранция за една година. Процентът пък се изчислява не на базата на печалбите, а на приходите, което означава, че мярката ще удари по-малките търговци, които въпреки големи приходи остават с малки печалби. Подобни проценти за тях ще са непосилни.

Доводът за промяната е, че това е стъпка за разбиване на картела в сектора. Депутатите от РБ цитират Васил Панов, директор в НАП, който при обсъждане на закона в комисия е казал:

"Анализирайки дружествата, които нямат служители -  виждаме ги като някакви лица, които са със съмнително поведение, в момента цялата тази история се движи около 416, мисля, дружества посредници в горивата от данъчния склад до бензиностанцията. Сега с тази мярка ще се изчистят, да кажем, 160-170 дружества.“

Според него това няма да оскъпи горивото, а целта е именно да се изчистят съмнителни дружества.

Според реформаторите това вместо да помогне на конкуренцията на пазара на горива в България, ще навреди. 

"Очертават се преки негативни ефекти – в посока увеличаване на разходите на потребителите за горива и косвени – негативно влияние върху растежа на икономиката, защого горивата са и основен фактор за производство."

Под писмото са се подписали представители на всички партии в РБ, както и членове на Гражданския съвет на Блока.