ДПС, ДОСТ и НПСД са вероятно най-големите политически конкуренти в България. И това е нормално. Правило в политиката, многократно потвърдено от историята, е, че най-лютите политически врагове са тези, които са най-близки като идеология и съответно си съперничат за един електорат.

Оказа се обаче, че трите партии имат пълно единодушие по една тема - а именно случващото се в Турция след опита за военен преврат. И солидните съмнения, че южната ни съседка в последните дни окончателно къса с принципите на светската държава, заложени от Кемал Ататюрк.

Единодушие в мълчанието, наистина, но все пак единодушие.

Представители на ръководствата на ДПС и ДОСТ директно заявиха, че имат партийни решения да не коментират този въпрос. Според едните ситуацията била "динамична", а според другите "деликатна". Отказът на НПСД прозвуча най-аргументирано - че трябва да се изчака да се види дали ще бъдат спазени законовите процедури, свързани с въведеното извънредно положение. 

Светкавичната реакция на тези партии срещу преврата силно контрастира на резервираното им мълчание по отношение на отговора на правителството в Турция. Арестуването на хиляди хора, много от които едва ли са участвали в преврата и вероятно единственото им "престъпление" е, че са политически противници на Ердоган, не може да бъде подминато мълчаливо. Да не говорим, че се стигна и до кръвопролития.

Всеки политик, който смята себе си за демократ, трябва реагира на подобни събития, дори само за пред общественото мнение. Германската канцлерка Ангела Меркел например осъди опита за преврат в Турция, но и предупреди Анкара да се придържа към демокрацията и да уважава правата на своите граждани. И призова кръвопролитието да спре незабавно. Американският президент Барак Обама също се обяви за разследване, което да подсили обществената увереност в демократичните институци и върховенството на закона. Федерика Могерини, дипломат номер 1 на ЕС, заяви, че демократичните институции не трябва да нарушават човешките права. Дори българският премиер Бойко Борисов в неподражаемия си стил изтъкна, че "ние сме първите, които казаха да се внимава с ескалацията на насилие след преврата".

ДПС, ДОСТ и НПСД определено не са политици с тежестта на горепосочените. В този случай обаче тяхната дума е много тежка и много важна. Очакват да я чуят не само техните избиратели, но и цялото българско общество. Освен това политическата платформа и на трите партии е изградена най-вече върху спазването на гражданските права и свободи. В Турция отдавна има съмнения, че тези права и свободи не се зачитат особено, а тази тенденция достигна своя връх в дните след преврата. 

Има си начин темата да се коментира без да се нарушава добрия тон и политиците в тези партии, които не са от вчера в политиката, би трябвало да го владеят. Осъджането на военния преврат задължително трябва да бъде съпроводено с коментари, че наказанията за него не трябва да прескачат границите на демократичните процедури. И че тези наказания трябва да бъдат понесени само и единствено от участниците в пуча.

Няма как да не си спомним, че по Нова година почетният председател на ДПС Ахмед Доган прознесе една реч, заради която бе пропагандиран от определени кръгове като едва ли не най-големия патриот, който има кураж да се озъби дори на Ердоган. Поведението на партията му към момента обаче говори за нещо съвсем друго.

ДПС, ДОСТ И НПСД ЗА ТУРЦИЯ: НЕ КОМЕНТИРАМЕ

Произлезлите от ДПС партии също мълчат за случващото се в Турция. С което - волно или неволно - само подхранват определени съмнения.