СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Дейвид Камерън и дума не дава да се издума Жан-Клод Юнкер да оглави Европейската комисия. Британският премиер, самият той консерватор, бил готов дори да извади компромат срещу кандидата на десницата Юнкер да смени на поста Жозе Барозу.

Това разкрива днес кореспондент на сп. “Шпигел” в Брюксел след разговор с дипломатка, отлично запозната с британската стратегия, пожелала анонимност.

Най-големият противник на Юнкер е в Лондон. Дейвид Камерън не може да го понася. Юнкер е суперевропеец и Камерън ще направи всичко възможно той да не оглави Европейската комисия”, кава дипломатката, цитирана от иданието. Тя имала информация, че британският премиер бил готов да извади компромат – Юнкер обичал чашката, забъркал се и в някакви скандали в родния Люксембург. “Това с алкохола донякъде е публична тайна и изненадващо тя не изигра роля в предизборната битка. За държавните и правителствените ръководители обаче е особено важно да посочат човек, който ще е в състояние да изпълнява стриктно големите отговорности на президент на ЕК”, допълнила дипломатката.

По нейна информация през уикенда Камерън е провел редица телефонни разговори със свои колеги. Той искал да ги убеди да блокират избора на Юнкер в Европейския съвет. И бил сигурен, че ще събере 41 гласа “против”, но за блокиране са необходими минимум 93 гласа.

Да припомним – в Европейския съвет са представени държавните и правителствени лидери на 28-те страни членки на ЕС. Всеки от тях обаче има различен брой гласове в съответствие с броя на населението в собствената си държава. Така Германия, Франция, Великобритания и Италия имат по 29 гласа. България, Австрия и Швейцария – по 10 гласа. Най-малко има Малта – 3 гласа. Общият брой на всички гласове е 352. Блокиращата квота е 93 гласа.

Възможните съзаклятници на Камерън били колегите му от Унгария, Холандия и от скандинавските страни. Те също са против Юнкер, но никак не е сигурно, че ще имат кураж да спомогнат за провалянето на вота в Европейския съвет.

Според осведомени кръгове в Брюксел вече се обмислял резервен вариант, ако нито десният Юнкер, нито социалдемократът Мартин Шулц съберат нужната подкрепа в Европейския съвет. Вече се завъртели имената на ирландския премиер Енда Кени, на бившия италиански министър-председател Марио Монти и на шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

И за да е и вълкът сит, и агнето цяло, Мартин Шулц можел да стане върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика, каквато сега е баронеса Катрин Ащън. Или най-малкото германски еврокомисар с ключов ресор. Жан-Клод Юнкер пък можел да смени Херман ван Рампьой като президент на Европейския съвет. Британците били готови да преглътнат подобен вариант. Длъжността е по-скоро представителна и не допуска намеса в работата на Европейската комисия.

Държавните и правителствени лидери на ЕС се събират на закрита вечеря утре в Брюксел. Едва ли тогава ще бъде решено кой да е кандидатът за председател на ЕК. Пазарлъците тепърва предстоят, а гласуването на кандидата за шеф на ЕК в Европейския парламент ще е най-рано на 14 юли. Възможно е обаче да бъде решено бъдещето на Юнкер. Ако канцлерката Ангела Меркел не обяви категорично, че е зад неговата кандидатура, това ще означава Юнкер да забрави поста на Барозу, твърдят наблюдатели.

След вчерашния евровот Меркел запази мълчание. Тя проговори пестеливо едва днес на пресконференция в партийната си централа след заседание на президиума на нейния Християндемократически съюз (ХДС). Даде сигнал, че стои зад кандидатурата на Юнкер за шеф на ЕК. “Това е нашият кандидат”, каза Меркел, визирайки нейния ХДС и Европейската народна партия. Тя обаче не изрече очакваното: “Той трябва да е!” Вместо това канцлерката обърна внимание на трудностите при намирането на мнозинство, което да подкрепи кандидата на ЕНП с думите: “Това не решавам само аз.”

Меркел не е заела категорична позиция в подкрепа на Юнкер дори на заседанието на президиума на ХДС, твърди за “Шпигел” присъствал на обсъждането на резултатите от евровота. Той уточнил: “Тя никога не би го направила. Ако Юнкер не събере мнозинство и кандидатурата му не мине, всички ще я обвинят в личен провал.”