"С 20-30% се е повишил броят на почиващите у нас руснаци, 20% ръст има и на туристите от Германия и Франция, а от Великобритания – с 10%", съобщи министърката на туризма Николина Ангелкова в ефира на бТВ.

Според нея това лято може да се очакват 4,6 млн. туристи, или 10% ръст от миналата година. 

На българите, които пък са решили да почиват в Турция, тя препоръча да се регистрират в сайта на МВнР, където се следи къде има наши сънародници, и да се следват стриктно указанията на министерството.

"Обстановката там е динамична", отбеляза тя.

Догодина ще има нов конкурс за туристическо лого на България, каза още министърката. Конкурсът тази година се провали, след като общественото жури не излъчи финален победител.

Поръчката за изработване на туристически бранд България с пари от ЕС бе спечелена през януари 2013 г. от "Обединение за бранд България". Цената бе 1.6 млн. лв. с ДДС. Създаденото лого обаче беше посрещнато с доста критики, особено след като се оказа почти идентично с това на Киргизстан. 

Ангелкова коментира и обещаните по-ниски цени на чадъри и шезлонги от следващото лято, като обяви, че всички нови концесии ще са по новите правила.

"Стартирахме и обсъждането на промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който да групира плажовете, за да може да имаме още по-голяма оптимизация и да се съобразим с индивидуалните характеристики на всеки плаж", отбеляза тя.