„Тоя, който извърши най-невероятното, ще получи ръката на царската дъщеря.
И ето, младежи и дори старци започнаха да си блъскат главите над задачата: как могат да измислят такова нещо, което би изглеждало най-невероятно?...“

Така започва една известна приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Тази приказка е ключ към разбиране на настоящата ситуация. Заменете ръката на царската дъщеря с медийно присъствие и способност за влияние и светът ще започне да ви изглежда като едно гигантско състезание за измисляне на най-невероятното нещо. Или поне на това, което изглежда като най-невероятното.

В Андерсеновата приказка един младеж направил най-чудесния часовник на света – такъв, какъвто никой преди това не бил виждал. И на фона на тези, чието въображение се разпростирало до обичайните простотии и магарии – като например да се наядат или напият до смърт – майсторът на часовника изпъкнал като безспорен фаворит за женитба. Но дошъл друг момък, който взел една брадва и разбил пред всички страхотното творение. Хората ахнали и признали, че такова нещо, такава работа наистина не са виждали. И тъй като часовникът вече го нямало, ръката на принцесата била дадена на човека с брадвата.

Човекът с брадвата

Вече сигурно се досетихте за аналогията – човекът с брадвата в момента върлува из света и е на път да спечели ръката на нашето медийно-доминирано съзнание. Човекът с брадвата идва под множество форми – от тази на вандал-терорист до по-рафинирани персонификации като Борис Джонсън, Доналд Тръмп или Виктор Орбан. За да не бъда обвинен в аналитична неяснота ще мина през всяко едно от най-важните превъплъщения на негативния Андерсенов герой:

Фрустрираният младеж с брадвата: В един свят на виртуални реалности и компютърни симулации той остава с впечатлението, че може да постигне всичко – известност, пари, момичета...- с героичен жест, един клик на мишката. И когато не може да създава невероятни неща, най-лесното е да ги унищожава. Какво по- невероятно от това?

Религиозният фанатик с брадвата: За него унищожаването на другия, различния е най-невероятното нещо, което може да направи. Джихадист или расист, последовател на Даеш или на Брайвик, той замисля и изпълнява най-невероятните атентати, чрез които разрушава не само живот, но и създаденото от други пространство на личностна свобода, търпимост, просперитет и т. н.

Националпопулисти и евроскептици с брадвата: Защо хора като Джонсън и Орбан са забележителни? Единствено с това, че размахват брадва срещу едно доста сложно, деликатно, предизвикало възхищение и завист в целия свят творение, каквото е ЕС. Единият вече успя да разбие кристалното стъкло на циферблата, а другият се е вкопчил като маймуна в махалото и се опитва да го откъсне. Джонсън и Орбан нямат план за алтернативен часовник – те просто ще счупят този, който имаме. И Европа няма да стане с нищо по-умна, по-богата и по-интелигентна, ако това се случи. А най-неумни и небогати ще са привържениците на Джонсън и Орбан от нашата черга – периферията на ЕС. За разлика от горните две категории чисти психопати, тази категория претендира, че не просто разрушава, но и гради. Нейният градеж носи помпозни имена: нова „Европа на отечествата“, на „глобалните амбиции на националните държави“, на „суверенните правителства, които не слушат диктата на Брюксел“. Това обаче са само приказки и то от рода на „Новите дрехи на царя“. Единственото, на което облечените в голотата си са способни, е разрушението на ЕС – това е тяхната програма. Веднъж изпълнили я, те нямат идея какво да правят –  както стана ясно от поведението на Джонсън в деня след Брекзит. Пълен потрес, изненада и липса на каквато ѝ да е идея някакъв позитивен ход напред. Това би била и картината в Европа, управлявана от Льо Пен, Бепе Грило, Орбан, Ангел Джамбазки, Сидеров, Вилдерс и пр. и пр. Кой би очаквал тази задруга на брадвата да създаде нещо? Виж да разруши - може;

Оранжевата коса с брадвата: И като глобален венец на персонификациите на младежа с разрушителни наклонности идва Доналд Тръмп. Дотук той е заявил, че, размахвайки топора, той може да разруши НАТО и НАФТА. Той не е фен на ЕС, вдъхновител е на по-горната категория секироносци, подкрепя Брекзит и симпатизира на Путин. Т. е. Тръмп заплашва, че ще разруши глобалния ред дотолкова, доколкото го има. Той не е създател – не е ясно какво ще дойде на мястото на съществуващото. Единственото, което се знае, е, че САЩ вече няма да носят отговорност за него. Т. е. нов часовник няма да има – просто ще счупим стария. Да, настоящият ред в света има много дефекти. Но нито един от тях няма да се поправи, ако най-голямата държава откаже да носи отговорностите си и започне да се държи като бакалин, тръгнал да събира вересиите си. Още повече, когато самият бакалин е натрупал доста собствени вересии  - и материални, и морални.

Приказката на Андерсен е с хепиенд за часовникаря:

- Доведете ми великия майстор, който направи тоя чуден часовник! — рече царкинята. — Той ще бъде мой мъж и господар!
И младият човек, съпроводен от грамадно множество народ, влезе в черквата. Всички бяха доволни, всички го благославяха. Не се намери нито един да му завиди — и туй именно беше най-невероятното.

Това обаче е романтична приумица. В нашия свят, когато става дума за човек с брадва, трябва да търсим край ала Стивън Кинг.