Джон Хинкли, който някога опита да убие американския президент Роналд Рейгън, ще излезе на свобода след прекарани 35 години в психиатрия, предаде Си Ен Ен.

Хинкли, който днес е на 61 години, вече не страда от депресия и психични отклонения и по тази причина не представлява опасност за обществото, постанови съдията Пол Фридман. Той ще бъде пуснат на свобода на 5 август и ще може да заживее при майка си в щата Вирджиния.

Рейгън поздравява тълпата секунди преди Хинкли да стреля по него.

Джон Хинкли се прочува в целия свят на 30 март 1981 г., когато е едва 26-годишен. Тогава той изстрелва шест куршума по Роналд Рейгън, който е станал президент на САЩ само два месеца по-рано. Това става, докато държавният глава излиза от хотел „Хилтън“ в столицата Вашингтон.

Оказва се, че младежът тогава бил лудо влюбен в актрисата Джоди Фостър и искал на всяка цена да привлече вниманието й. Той отъждествявал себе си сТравис Бикъл - герой от филма "Шофьор на такси", чиято роля играе Робърт де Ниро.

Докато президентът е натикан в лимузината, телохранителите му обезвреждат стрелеца.

Само последният, шести патрон улучва целта. Куршумът рикошира в президентската лимузина, влиза в гърдите на Рейгън, като закача реброто му и засяда в един от белите му дробове. Държавният глава е опериран и оцелява.

При стрелбата са ранени дваама бодигардове на Рейгън и прессекретарят му Джеймс Брейди, който остава инвалид за цял живот.

Хинкли е повален от двама притичали на помощ спецагенти. По ирония на съдбата единият от тях носи фамилията Хинкли, но не е роднина на стрелеца.

Намесват се агенти на Сикрет сървис

Рейгън е натикан бързо в лимузината от телохранителя си Джери Пар и откаран в болницата. Въпреки раните си, там президентът проявява типичното си чувство за хумор и посреща съпругата си Нанси с думите:

 

"Скъпа, забравих да залегна."

 

След като е задържан, нападателят Хинкли пита дали заради покушението церемонията по връчването на филмовите награди "Оскар" ще бъде отложена. Тя наистина е преместена с един ден.

Хинкли е оневинен за убийство, тъй като бе признат за психически неуравновесен. Той е вкаран в психиатрия за неопределено време. Смъртта на осакатения от него Джеймс Брейди през 2014 г. обаче е обявена от съда за убийство.

Телохранителите на Рейгън хващат пистолета на стрелеца. На преден план лежи раненият
полицай Томас Делаханти, а зад него - президентският прессекретар Джеймс Брейди.

През 2003 г. на Хинкли е разрешено да напуска клиниката за по няколко часа, за да се вижда с родителите си. Три години по-късно атентаторът получава правото на тридневни отпуски. А от миналата година той вече прекарва по 17 дни месечно при майка си, която живее в затворен комплекс.

Сега Джон Хинкли отново ще бъде подложен на ограничения. Той ще бъде задължен да се подлага на индивидуална и групова терапия. Строго му се забранява да контактува с медии.