1,2 млрд. евро. Такава е приблизителната стойност на оръжията, изнесени от Източна и Централна Европа към Близкия изток, и най-вече към Сирия през последните четири години. Оценката е базирана на данни за износа на оръжия, доклади на ООН, разписания на полети на самолети и на кораби, оръжейни договори по време на продължило една година разследване на  Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) и на Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). От българска страна е участвал Атанас Чобанов.

Схемата проследява как стотици хиляди бойни пушки, калашници, противотанкови оръдия, минохвъргачки, гранатомети са изнасяни от осем централно и източноевропейски държави - Босна и Херцеговина, България, Чехия, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словакия. Посоката е към Близкия изток и най-вече към сирийския конфликт. Осемте държави от 2012 г. насам са доставили оръжие и амуниции за поне 1,2 млрд. евро на четири страни - Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства и Турция. Вероятно числата са много по-внушителни, защото за много от доставките липсва статистика, обясняват изследователите.  Няма данни за експорта за 2015 г. за четири от осемте държави износителки, за 2016 г. за седем от тях. 

Дори и при тази приблизителна оценка, сумите са внишителни. България, както може да се проследи и на таблицата, е изнесла оръжия за около 122 млн. евро. Най-големият експорт е на Хърватия. Най-много оръжия е купила Саудитска Арабия.

Четирите държави, които получават оръжията и мунициите, са основни снабдителки на Сирия и Йемен, се подчертава в доклада, пубикуван на Balkaninsight. Интересното е, че тези вносителките не са имали почти никакви отношения в тази търговска област с източноевропейските държави преди 2011 г., т. е. преди началото на Арабската пролет. Оръжията, които те купуват активно от четири години насам и някои, от които са идентифицирани в над 50 видеа и снимки, публикувани в социалните мрежи  и т. н., сега са в ръцета на най-различни групировки. Част от тях са при подкрепяната от Запада Свободна сирийска армия, но има и при бойците от ислямистките групировки като Ансар-ал-Шам, разклонението на "Ал Кайда" Джабат-ал-Нусра, Ислямска държава, фракции, които са настраната на Асад, както и при сунитите в Йемен. 

Джеръми Бини, експертът по оръжия за Близкия изток на сп.   Jane’s Defence Weekly обяснява: "Военните в Саудитска Арабия, Йордания, Турция и ОАЕ използват западни оръжия и амуниции вместо подобията им, създадени в Съветския съюз. Изглежда, че доставките на оръжия, които тези страни получават, след това са насочвани към съюзниците им в Сирия, Йемен и Либия". 

Полетите

От разследващите организации са засекли поне 68 полета в продължение на 13 месеца. Това показва постоянен поток на оръжия от летища в Централна и Източна Европа към военни бази в Близкия изток. "Най-често използваният самолет Ил-76 може да пренася около 50 тона - т. е. това са около 16 хил. АК-75 "Калашников" или 3 млн. курушума", преценяват изследователите. Доставките се извършват не само по въздух, но и по море. Най-честите полети са от Белград - някои от тях са официално потвърдени.

 

Засечените 68 полета са от Белград, София и Братислава. За 50 от тях има официална информация, че са пренасяли оръжия. Сръбската дирекция на гражданската авиация е потвърдила за 49 полета, излетели от Сърбия или минали през сръбското въздушно пространство, натоварени с оръжия и амуниции. Това е за периода юни 2015 г. - 4 юли 2016 г. В България, според доклада, официално - от Митниците- има потвърждение за един полет. Той е на беларуски карго превозвач - Rubystar airways в посока Акаба, Йордания.

Командир от Свободната сирийска армия в Алепо, цитиран в доклада, но пожелал анонимност от съображения за сигурност, споделя, че оръжията от Централна и Източна Европа се разпределяни от координационни центрове в Сирия. Саудитци и турци доставят оръжие на ислямистки групировки, които не са поддържани от САЩ, се отбелязва още в изследването.  За саудитците се знае, че от въздуха са хвърляли оръжие, сръбско производство, на съюзниците си в Йемен. 

По море

От декември 2015 г. три товарни кораба, под надзора на Командването на специалните операции на щатската армия (SOCOM, което отговаря за доставката на оръжия за Сирия), напускат пристанище на Черно море в посока Близкия изток, според американски документи, както и данни за движението на кораби.

Около 4700 тона от оръжието от Варшавския договор, които включват гранатомети, противотанкови оръжия, тежки картечници, както и куршуми, мини, гранати и други експлозиви - са били доставени от България и Румъния към Йордания и Турция. Последният кораб, под контрола на САЩ, напуска България на 21 юни като носи 1700 тона към неидентифицирано пристанище на Червено море, се твърди в докалада.

В специално изявление от SOCOM обясняват, че "мунициите са в подкрепа на специални операции и мисии по света".

"Няма да потвърдим видовете оборудване, което може да бъде използвано при обучението и екипирането на партньорски чужди сили в подкрепа на мисии за специални операции", се казва в него.

Две седмици след доставката от март 2016 г. кюрдски групировки публикуват в туитър и във фейсбук снимка на склад, пълен с амуниции в Северна Сирия, като обявяват, че са получили доставка от оръжия с посредничеството на САЩ.

В отговор на разкритията в доклада Патрик Вилкен, изследовател по контрола на оръжия в "Амнести Интернешънъл" и Бодил Валеро, докладчик по оръжията на ЕП, коментират, че със сигурност някои от трансферите нарушават законодателството на ЕС, международните и национални закони. 

"Доказателствата сочат към систематично отклоняване на оръжия към военни групировки, които са обвинявани в извършването на сериозни нарушения на човешките права", смята Вилкен. Според него, в такъв случай доставките са незаконни по международното право и трябва да спрат незабавно.