През 2015 година независимо гражданско сдружение се оказа единствената организация, което се зае с проблема с високата смъртност на делфини, извадени от вълните на Черно море на българския бряг. Черната статистика достигна 300 трупчета и това бе регистрирано в специално създаден от сдружението „Да запазим Корал” свободен портал (на интерактивна карта може да видите изплувалите мъртви делфини по дати – б.р.)

Хората предпочитат масово този начин за подаване на сигнали, вместо на телефон 112 или т.нар. зелен телефон, тъй като обаждането на тях не дава резултат. Защото въпросът винаги е бил „На кого да се доверим?”.

От две години на всички хора, които са избрали за почивка българското Черноморие, им се налага с буца в гърлото да закопават мъртви делфинчета в пясъка, най малкото, за да не ги гледат децата. Трагична картина на безпомощност на институциите с особено големи размери.

Кой какво прави и не прави в тази история

В България не съществува звено към някоя институция, съответно няма и експерт, който да може да направи аутопсия на делфин. Не ви се вярва, но сдружението „Да запазим „Корал“ получи разрешително да анализира причините, защото успя да се свърже с румънската организация S.E.O.P.M.M. Oceanic Club, която разполага с експерти и лаборатория. Чуждите експерти пристигат на плажа на добра воля, за да извършват аутопсии и да вземат проби за анализ. Към работата се присъединяват на доброволни начала учени от БАН и специалисти по Георгафски информационни системи (ГИС). После следва много работа.

Ужасът от 2015 година се повтаря

Тази година ужасът от миналата действително се повтаря и до 1-ви август броят на откритите по брега мъртви делфинчета вече достигна 150. Докладът от работата на сдружението е предаден на Министерството на околната среда и водите още миналата година, но от това не личи да има последици. Единственият опит е да се изготви нов документ, който да регламентира по-ясно кой и какво трябва да направи при поредното намиране на труп на плажа. Т.е. опит за справяне с последствията, но не и за решаване на проблема.

Тогава сдружението „Да запазим „Корал“ предизвиква онази среща на белите дивани, за която всички знаят от медиите. В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов освен представители на сдружението, са още министърките на земеделието и на околната среда – Десислава Танева и Ивелина Василева, главният секретар на МВР, шефът на „Гранична полиция“, представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Националната служба за защита на природата... Голяма среща.

Атанас Русев от "Да запазим "Корал" разговаря с Бойко Борисов, Ивелина Василева и останалите поканени на срещата за масовото измиране на делфини.

Представяме резултатите от едногодишното разследване по темата, както и нови, непубликувани данни. Получава се като в класическия български абсурд – премиерът взима отношение, ако трябва нещо да се случи, а отговорните институции се питат „Кой ми свърши работата...“. В случая работата е свършена от обикновени българи, а срещата приключва с ясни разпореждания и всичко изглежда така сякаш вече тръгва в правилната посока.

А дали?

Набелязаните от премиера мерки за действие са засилване на контрола от „Гранична полиция“ и МВР, определяне на зоните, в които има висока популация на калкан и съответно делфини, бързи промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които да бъдат обсъдени с неправителствени организации и внесени в Народното събрание. Целта на всичко това е да се атакува предполагаемата основна причина за проблема – незаконното поставяне на мрежи за калкан, в които се оплитат младите делфини и или умират сами, или пък бракониерите се „освобождават“ от тях насилствено.

Вместо това обаче следват поредица странни репортажи в „онези“ медии и срещи на висок тон, на една от които едва не се стига до бой. Започва да се споменава за забрана за риболов, а това нито е предлагано, нито е решавано. След тези манипулации рибарите започват да виждат в „Да запазим „Корал“ своя основен враг, а всъщност винаги представители на сдружението са казвали, че проблемът не са българските рибари.

Според изследването, причината за смъртта на делфините е контрабандният риболов в големи размери, известен като Illegal, unreported and unregulated (IUU) – отдавна и „Интерпол“ се занимава с проблема.

А труповете излизат всеки ден

След като премиерът Борисов поставя темата в светлината на прожекторите, хор от безпомощни институции и техните експерти започват да повтарят при всяка възможност една и съща абсурдна мантра: „Трябва ни пресен труп, трябва ни пресен труп”. От районната инспекторка от РИОСВ, която казва в началото на скандала, че делфините умирали от лакомия, до Мирослав Калугеров от МОСВ, на когото също му трябва „пресен труп”. Мотивът е споразумението на министерството с ACCOBAMS (Споразумение за опазване на китоподобните животни в Средиземно, Черно море и прилежащата Атлантическа акватория – б.р.), от които се очаква чужд специалист за аутопсия, когато се намери труп. В съседните на България държави обаче смъртта на делфините може да се установи и по косвени белези. Тук явно не може.

Така българското Черноморие е в абсурдна ситуация. Пред смаяния поглед на нашите и чуждестранни туристи плажовете бълват делфинчета – повече от вероятна жертва на контрабандния дънен улов на калкан, а държавата стои в ступор. И чака труп.

...

Мирослава Петрова е представител на сдружението "Да запазим "Корал". Клуб Z ще предостави възможност за изразяване и на други гледни точки по темата.