Заради недостиг на гориво изтребителят на превратаджиите F-16 не е успял да свали самолета на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава турският вестник Yeni Safak, цитиран от БГНЕС.

Източници на вестника твърдят, че самолетът трябвало да бъде атакуван при полета на Ердоган от Даламан, където президентът пристигнал от Мармарис. Командирът на верния на президента гарнизон в Даламан Мурат Чол взел извънредни мерки за сигурност за кацането на самолета на Ердоган.

Били изключени всички светлини на пистата, за да се предотврати кацането на самолети на метежниците. Освен това самолетът на Ердоган получил код като най-обикновен пътнически самолет на авиокомпанията „Търкиш еърлайнс“.

При полета от Даламан към Истанбул самолетът на Ердоган променил маршрута в района на Балъкесир заради маневрите на превратаджийските изтребители F-16. Като предпазна мярка, той кръжал около 30 минути над Мраморно море.

По това време, според турското издание, откъм Босфора излетял изтребител F-16, който трябвало да изстреля ракета срещу президентския самолет. Но поради маневрите на полета на Ердоган, полетът на превратаджиите се удължил и горивото му се свършило, преди да стигне до координатите, от които да изстреля ракетата „въздух-въздух“ срещу самолета на Ердоган.

Според Yeni Safak, изтребителят се наложило да бъде дозареждан във въздуха. В това време обаче самолетът на Ердоган вече бил кацнал в Истанбул.

Неуспешният опит за преврат срещу Ердоган бе извършен в нощта на 15 юли. Властите в Анкара твърдят за 246 загинали и над 2000 ранени.