Телефонен разговор между Бойко Борисов и Владимир Путин се състоя днес по инициатива на българската страна, съобщи сайтът на Кремъл.

Двамата лидери обсъдили актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализирането на проекти в енергийната сфера. Уговорено е активизиране на взаимодействието в рамките на Руско-българската правителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Засега няма информация от който и да е български официален източник. 

Вчера обаче правитествената пресслужба съобщи, че председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е написал писмо до Борисов, в което казва, че Брюксел работи по концепцията за газов хъб "Балкан", който "да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза."

Самото писмо бе отговор на друго писмо, пратено от Борисов до Юнкер на 7 юли, в което министър-председателят е разяснявал енергийните планове на България.

За т.нар. газов хъб "Балкан" Борисов заговори след спирането на проекта "Южен поток", който не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

Юнкер заявява, че с помощта на Еврокомисията българското правителство организира кръгла маса на заинтересовани инвеститори по проекта във Варна на 5-6 септември тази година. Според председателя на ЕК това давало възможност на Брюксел да"поднови подкрепата си за този проект".

Връзката между двете бе потвърдена и от официалното съобщение на българския Министерски съвет. Любопитно е, че то дойде около 2 часа и половина след това на Кремъл, което е от 14.15 ч българско време. В 16.48 ч. на пощите на журналистите дойде съобщението:

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Руската федерация Владимир Путин обсъдиха създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни. Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Министър-председателят и президентът проведоха телефонен разговор по инициатива на премиера Борисов ден след получения отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, ядрена енергетика. Премиерът Борисов подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Бойко Борисов и Владимир Путин изразиха задоволство от обсъжданията и резултатите от сесията на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведена през януари т. г. в София. Те акцентираха на необходимостта от интензифициране на нейната работа, което би допринесло за увеличаване на стокообмена между двете страни, който в последните години не отговаря на потенциала си.

Министър-председателят и президентът обсъдиха и възможностите за увеличаване на туристите, като отбелязаха, че туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни. В рамките на разговора беше посочено, че през 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им.