Когато Владимир Обуховски говори за Йосиф Сталин, гласът му се понижава от уважение. 23-годишният мъж е твърде млад, за да помни живота при съветския диктатор, дори са руската комунистическа система. Но той копнее да види червения флаг отново да се вее над Кремъл.

"Комунизмът е единствената система, при която страната ни имаше всичко, - казва Обуховски, лидер на днешния комсомол - създадената по съветско време младежка комунистическа организация. - Днешните власти разрушиха всичко, изградено от съветската власт."

Обуховски не е единственият, който мечтае за връщането на съветското минало на Русия. Повече от четвърт век след разпадането на СССР комунистическите идеи остават изключително популярни в Русия, където се шири носталгията по системата за социална сигурност, създадена от съветската система. Докато руснаците се мъчат в икономическата криза, която направи много хора бедни, подкрепата за комунистическата партия расте в навечерието на парламентарните избори през септември. Покрай другите неща в платформата й този есен са залегнали национализацията на природните богатства, както и предаването на държавата на тютюневата и алкохолната индустрии, за да бъдат финансирани повече социални разходи. Партията също така се зарича да въведе прогресивен данък, за да замени плоския данък от 13 на сто, въведен преди повече от десетилетие от президента Владимир Путин.

"Защо една чистачка, който получава минимална заплата, ще бъде облагана еднакво с един олигарх? - пита Генадий Зубков, регионален депутат от комунистическата партия. - Това е неприемливо."

През септември 2015 г. комунистът Сергей Левченко бе избран за губернатор на източната сибирска Иркутска област, като победи съперника си от управляващата партия "Единна Русия" - резултат, който разтърси грижливо контролираната руска политическа система. Победата на Левченко бе първият път, при който подкрепен от Путин кандидат е победен, след като Кремъл върна преките избори за регионални губернатори през 2012 г. Местните активисти на комунистическата партия казват, че действителната разлика в процентите е била толкова голяма, че приятелски настроените към Кремъл служители на ЦИК не били в състояние да фалшифицират резултатите в полза на кандидата от управляващата партия - нещо, което според критиците се прави масово в Русия.

Растящата подкрепа за комунистите

През май московският "Левада-център", смятан за най-точния показател на общественото мнение в Русия, съобщи за 6-процентно увеличение на подкрепата за комунистическата партия - от 15 на сто предишния месец на 21 на сто. През февруари същата агенция установи, че над 50 на сто от руснаците са за връщане към планова икономика в съветски стил.

Макар западняците да бяха по-близки с Борис Немцов - критика на Кремъл, застрелян миналата година, или с Алексей Навални - харизматичния борец срещу корупцията, комунистите са втората по численост група в парламента. За милиони руснаци партията представлява истинската опозиция срещу Путин и "Единна Русия". Това важи особено извън големите градове, в провинцията, където антипутинските активисти като Навални често трудно прокарват демократичните си послания. Комунистическата партия със своите големи ресурси, включително 22 милиона долара годишно финансиране от федералния бюджет, няма  такива проблеми.

Да вземем например Волжск. Градът е вторият по население в Марий Ел - беден район на 800 километра от Москва. Инфраструктурата в града е тотално негодна за използване, с прашни и неравни пътеки вместо тротоари, пътища с дупки и рушащи се обществени съоръжения.

Такава е повсеместната картина в автономната република Марий Ел. Затова комунистите там са по-популярни от "Единна Русия". Снимка Архив

"Това е нашето местно кино, - казва Андрей Калугин - кандидат на комунистическата партия за парламента, докато е застанал пред изгорелите останки на сграда в града. - Нарича се "Родина". То изгоря преди три години. Изглежда, няма пари за възстановяването", допълва той, като се смее на очевидния символизъм.

Поддръжниците на Путин могат да свалят дългогодишния лидер на страната, задето е "вдигнал Русия на крака", както често казват те. Но във Волжск и навсякъде другаде в Марий Ел е трудно, ако не и невъзможно тези грандиозни твърдения да бъдат съчетани с тежката действителност.

"През последните 15 години Русия бяха затворени заводи, пропаднаха неремонтирани пътища, а много хора не са в състояние да си купят жилища, - казва Сергей Казанков, друг кандидат на комунистите в Марий Ел. - Хората все още помнят СССР, където апартаментите бяха осигурявани от държавата и когато имаше работа за всички. Хората не забравят лесно тези неща."

Членовете на партията обвиняват корупцията по върховете за окаяното състояние на нещата. Марий Ел е шестият най-беден регион в Русия, където средните месечни заплати са едва 22 000 рубли (около 342 долара). Във Волжск заплатите са дори по-ниски.

"Аз печеля 5000 рубли (76 долара - б.р.) месечно, а сметките ми за услуги са към 10 000 рубли (153 долара - б.р.), - казва Светлана - жена на средна възраст, работеща почасово в западнал спортен център. Подобно н други хора в региона, Светлана, която помоли фамилията й да не бъде публикувана, не изпитва любов към "Единна Русия".

"Подкрепям комунистите, разбира се, - заявява тя пред "Нюзуик". - Как мога да не ги подкрепям при този наш живот днес."

Напоследък риториката на комунистическата партия стана по-остра и по-фокусирана, най-вече когато става дума за държавната корупция. Според признанието на Кремъл корупцията струва на Русия 30 милиарда долара годишно. Комунистите не обвиняват пряко Путин, че е замесен, но висши партийни членове критикуват членовете на неговия кръг от приближени. Комунистите започнаха и онлайн подписка да бъде принуден парламентът да ратифицира член 20 от Конвенцията на ООН срещу корупцията, която автоматично повдига криминални обвинения срещу правителствени служители, които не могат да обяснят несъответствията между техните разходи и официални доходи.

"Приближените на президента явно се ползват с привилегировано отношение и забогатяват чрез присвояване и подкупи, - казва Валерий Рашкин, шефът на комунистическата партия в Москва. - Корупцията днес е раково образувание върху тялото на Русия. Ако не я премахнем, тя ще стане смъртоносна."

 

 

 

 

 

Програмата на партията е фалшива

Докато малко хора се съмняват в искреността на редовите активисти, критиците твърдят, че партията няма реално намерение да се изправи срещу Путин и це нейният лидер ветеран Генадий Зюганов е доволен от ролята си на символична опозиция в замяна на милионите долари, които идват като финансиране, заедно с това да оглавява най-големия в страната опозиционен блок. Като доказателство критиците изтъкват ентусиазираната подкрепа на комунистическата партия за външната политика на Путин, както и за законодателството, насочено към ограничаване на гражданските свободи.

"Комунистите отдавна приеха правилата на играта, - смята изтъкнатият руски политически анализатор Дмитрий Орешкин. - На тях... им позволяват да критикуват властите, защото Кремъл знае, че това няма да доведе до радикална промяна. Ключа държи Путин - и този ключ са парите."

Бившите членове на комунистическата партия са по-резки.

"Тя е празна черупка, подобие, - изтъква Анатолий Баранов, изгонен от партията през 2007 г. като част от голямата чистка срещу несъгласните. - Нейната политическа програма е фалшива и никой няма намерение да я внедрява."

Високопоставени членове на партията гневно отхвърлят тези твърдения.

"На всички избори - и национални, и регионални, издигаме червеното знаме и вървим към победа, - заявява Рашкин. - Ние сме и най-активната опозиционна партия, когато има улични протести."

За разлика от навсякъде другаде в Източна Европа, където левите движения се модернизираха и мъзприеха социалдемократическите идеи, днешната руска комунистическа партия се съпротивлява на такива реформи - освен стремежа за стане по-благосклонна към бизнеса и спорното прегръщане на руското православие. Портретите на Ленин и Сталин преобладават в партийните офиси и на знамената, а официалният символ на партията остават сърпът и чукът.

"Винаги ще вадим на преден план имената на Сталин, Ленин и други съветски герои", уверява Рашкин.

Това е политика в съзвучие с обществените настроения. Въпреки ясно документираните доказателства, че е изпратил милиони на смърт в ГУЛАГ, популярността на Сталин рязко скочи в разгара на конфронтацията на Русия към Запада заради Украйна и Сирия. За първи път тази година мнозинството от руснаците (52 на сто) отбелязаха в годишно допитване, че смятат кървавото управление на Сталин за "вероятно" или "определено" положително нещо.

"В Русия казваме, че победителите не ги съдят, - казва Обуховски, младият комсомолски лидер. - А Сталин победи. Той победи времето, той победи собствената си смърт и той победи враговете си. И затова ние, младото поколение, сме горди да носим знамената, на които е изписано неговото име."

С наближаващата 100-годишнина на болшевишката революция от 1917 г. руските комунисти са уверени, че историята е на тяхна страна.

"Рано или късно, каквото и да значи това, комунистическата партия ще се завърне на власт", зарича се Обуховски.

------

* Авторът е британски журналист, работещ в Москва. Автор е на книгата "Ще съсипя живота им: войната на Путин срещу руската опозиция". Препечатваме коментара му от сп. "Нюзуик".