Знаменитият руски скулптор Ернст Неизвестни почина в Ню Йорк на 91-годишна възраст, съобщи Радио "Свобода". Той се споминал в болница, където постъпил по спешност със силни болки в корема.

Ернст Йосифович Неизвестни е роден през 1925 г. в сибирския град Свердловск (днес Екатеринбург). Отива на фронта, където се бие срещу нацистка Германия. Ранен е тежко и по погрешка обявен за загинал. Награден е дори посмъртно с орден "Червена звезда".

През 1955 г. Неизвестни става член на секцията на скулпторите в Московския отдел на Съюза на художниците на СССР. Творчеството му разгневява съветския лидер Никита Хрушчов, който нарича през 1962 г. скулптурите му "дегенеративно изкуство".

"Защо така обезобразяваш съветските хора", попитал Хрушчов.

Неизвестни му отговорил, че по света има комунисти, които харесват творчеството му. И споменал имената на Пабло Пикасо и Ренато Гутузо.

"Ах, това ви вълнува! Ясно. Нека не ви вълнува, на мен вашите творби не ми харесват, а аз съм комунист номер 1 в света“, отвърнал Никита Сергеевич.

Въпреки всичко след смъртта на лидера Неизвестни по молба на близките му създава негов надгробен паметник. Той чернобял и е от гранит. Идеята на скулптора е да изтъкне и положителните, и отрицателните черти на Хрушчов.

Надгробният паметник на Хрушчов показва и черните, и белите му страни.

През 1976 г. творецът емигрира в Швейцария. Година по-късно се мести в САЩ.

След разпадането на СССР Неизвестни често си идва в Русия и изпълнява редица поръчки.

"Маската на скръбта" отдава почит на загиналите в сталинските лагери.

През 1996 г. той създава може би най-знаменитата си творба - 15-метровата Маска на скръбта. Тя е издигната на пристанището в далекоизточния град Магадан, където през 30-те г. на ХХ век са докарани стотици хиляди хора, за да загинат в сталинските лагери.

Руският президент Владимир Путин награди през 2000 г. Ернст Неизвестни с Почетния орден.