След дългогодишен съдебен спор ценни писма на Франц Кафка (1883 – 1924 г.) ще бъдат съхранявани в Националната библиотека на Израел. Това реши на последна инстанция Върховният съд в Ерусалим, съобщи в. “Аарец”.

Така израелката Ева Хофе за трети пореден път загуби делото. Хофе не успя да докаже, че тя и племенниците й са наследници на писателя Макс Брод.

Франц Кафка.

Малко преди смъртта си през 1924 г. Кафка моли приятеля си и събрат по перо да изгори всичките му ръкописи. Брод не само че не го прави, а публикува творбите на Кафка, които бързо му носят световна слава, макар и посмъртно.

Макс Брод, също като Кафка с еврейско потекло, през 1939 г. бяга от настъпващите националсоциалисти. Той напуска Прага и се отправя към Палестина с един куфар. В него няма лични вещи, а единствено ръкописите и кореспонденцията на Кафка.

Макс Брод умира през 1968 г. По негова воля наследството получава неговата бивша секретарка Естер Хофе. Тя продава част от литературното съкровище на Кафка за 2 милиона долара, включително ръкописа на романа “Процесът”. Тази творба е издадена през 1925 г., но Брод запазва ръкописа.

Другата част от ценното наследство Хофе съхранява в сейфове в Израел и Швейцария. След смъртта й я наследява нейната дъщеря, вече също покойница. В правата на наследница всъпва Ева Хофе, същата, която води дългогодишна съдебна битка.

По време на процеса е установено, че сред оставеното от Кафка са и ценни писма, сред които и до годеницата му Феличе Бауер.

Сега Върховният съд на Израел сложи край на дългогодишната сага, след като по безспорен начин е установил, че в завещанието си Макс Брод е изразил сетната си воля – неговото литературно наследство и съхранените ръкописи и писма на Кафка да бъдат предадени на Националната библиотека на Израел. В мотивите на висшата съдебна инстанция е посочено, че:

“Брод не е пожелал наследството да бъде продадено на онези, които предложат най-висока цена.”