Турско семейство се отрече от сина си заради верността му към върлия враг на Ердоган Фетхуллах Гюлен. Това съобщи в туитър загърбеният от майка и баща Енеш Кантер (24 г.), а световните медии разпространиха шокиращата новина.

Енеш Кантeр живее в САЩ и е състезател от Националната баскетболна асоциация (НБА). Етническият турчин е участвал в 373 срещи и доскоро е една от звездите на НБА.

В родината му малцина знаеха за неговите успехи в спорта, но мнозина го осъдиха заради критиките му към президента Реджеп Тайип Ердоган след опита за преврат – десетки хиляди арестувани, уволнени бяха хиляди съдии, прокурори, учени и журналисти.

Енеш Кантер в акция.

Лавина от заплахи за убийство връхлита Кантер. Това слага край на кариерата му в НБА, ако не завинаги, то поне в този момент заради напрежението между Анкара и САЩ във връзка с пуча.

Турция обвинява Вашингтон, че не само е толерирал метежа, а и го е организирал. Ако не пряко, то чрез върлия враг на Ердоган, ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. От 1999 г. той живее в Пенсилвания, откъдето управлява движението си “Хизмет”.

Загърбен от родителите си, Енеш Кантер написа послание в туитър. В него между дургото се посочва:

“Днес, на възраст 24 години, загубих майка си, баща си, моя брат и цялото си семейство.”

Баскетболистът признава, че след проваления опит за преврат в Турция е обявил също в туитър, че е привърженик на движението на Гюлен. Поствал е и цитати от Гюлен, от които става ясно, че проповедникът се дистанцира от превратаджиите, остро осъжда опита за пуч и категорично отрича да има нещо общо със събитията от 15 юли т. г.

Явно поведението на сина им Енеш е поставило родителите му под натиск. Майката и бащата публикуват отворено писмо до президента Ердоган, в което молят за прошка, отричайки се от собствения си син.

Писмото, което Енеш Кантер знаково е подписал като Гюлен.

“Родният ми баща поиска да сменя фамилията си. Майка ми, която ми е дарила живот, ме отблъсна. Братята и сестрите ми, с които съм израснал, вече не ме познават. Роднините ми не искат повече да ме виждат. Любовта ми към Гюлен е по-голяма от тази към родителите ми, към моите братя и сестри”, написа покрусеният Енеш.

Той е подписал текста демонстративно като “Енеш (Кантер) Гюлен”.

Енеш Кантер не е единственият известен турски спортист, поставен под натиск. Подобна съдба сполетя бившия голмайстор на истанбулския “Галатасарай” Хакан Шюкюр (44 г.) Той е изправен на съд не само заради обида към Ердоган и неговия син Билал, а и като привърженик на Гюлен.

След приключване на футболната си кариера Хакан Шюкюр става депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, основана от Ердоган. Шюкюр напуска партията в края на 2013 г., когато гръмва корупционният скандал, в който е замесен и президентският син Билал.