Новият сезон във футболната ни "А" група ще стартира с 12 отбора, обяви президентът на БФС Борислав Михайлов пред журналисти по време на подписването на договора между централата и испанската фирма за екипировка Joma, която в следващите три години ще облича националните състави.

БФС още преди две години планираше да редуцира отборите в елита до 12 за сезон 2014/2015. Единствената въпросителна сега е дали ще се съберат 12, предвид тежката лицензионна процедура. Михайлов загатна, че поне на този етап няма висящи тимове за дългове и проблеми от друго естество.

В "Б" група се планират 16 отбора, като тази дивизия ще остане една. Михайлов за първи път говори с подробности за предложение, лансирано на конгреса през зимата от "Лудогорец" - сформирането на дублираща или младежка лига до 21 години. Там клубовете от "А" група са задължени да имат свои представители, което означава, че дублиращата група ще включва 12 тима. 

Клубовете ще могат да използват в U21 трима футболисти до 23 г. и двама без ограничение във възрастта. Мачовете от "огледалната", както се изрази Михайлов лига, ще се играят ден или два след тези в "А". Очаква се идеята да мине на заседанието на изпълкома на БФС на 3 юни.

Тогава ще бъде утвърден и новият селекционер на младежкия национален отбор. Кандидатите са петима: Антон Велков, Антони Здравков, Георги Донков, Петър Михтарски и Александър Димитров, който преди дни изведе юношеският национален тим до европейски финали - през юли в Будапеща. Борислав Михайлов честити успеха и афишира интересна идея: тази формация да мине на издръжка към Министерство на младежта и спорта. Ако в Унгария юношите влязат в челната шестица (от осем финалисти), това ще означава класиране за световното първенсктво до 20 г. догодина в Нова Зеландия. 

Голям престиж, но и големи разходи...