САЩ са започнали да изнасят ядрени боеприпаси от Турция към базата „Девеселу” в Румъния, съобщи брюкселското интернет издание EurActiv, като се позовава на собствени източници.

В отговор на запитване на Клуб Z обаче външното министерство в Букурещ отрече информацията.

Отговорът на румънското външно министерство на запитването на Клуб Z.

На 50 км от България

Базата "Девеселу" се намира край едноименния румънски град и е на американските военноморски сили. Тя е само на 50 километра от границата с България, недалеч от Никопол.

На 12 май там започна да функционира системата Aegis Ashore. Тя се състои от радар и прехващачи и пази района от вражески балистични ракети с малък и среден обсег. Клуб Z бе единствената българска медия, чийто представител присъства на старта на системата.

САЩ започнали да прехвърлят ядрено оръжие от Турция в Румъния на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара, пише EurActiv. Операцията е трудна както технически, така и политически.

"Не е лесно да се превозят 20 и повече ядрени бомби”, цитира изданието един от източниците си.

По непотвърдени официално данни в авиобазата "Инджирлик" в Турция, близо до границата със Сирия, от времето на Студената война има около 50 единици тактическо ядрено оръжие на САЩ.

След неотдавнашния опит за преврат властите арестуваха командващия "Инджирлик" по подозрения за връзки с метежниците и временно забраниха полети на американски самолети до и от базата. 

Въпреки че Румъния отрече информацията, EurActiv твърди, че още от времето на Студената война практиката е изтекла информация за американски ядрени оръжия в Европа никога да не бъде потвърждавана. Известно било обаче, че има такива оръжия на териториите на Белгия, Холандия, Германия и Италия.