БСП и АБВ биха могли да бъдат заедно в едно управление. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред БНТ. Той обаче бе категоричен, че настоящото обединение между двете партии ще важи само за президентските избори, а на парламентарните те ще се явят отделно.

"Хоризонтът на това взаимодействие са президентските избори. Ако спечелим президентските избори може да бъдем не в единна предизборна коалиция преди парламентарните избори, но може би и дано в едно управление след изборите".

Това каза Първанов по повод обединението с БСП.

"От вчера вече е и наш".

Това каза Първанов по повод твърденията, че ген. Румен Радев е негова кандидатура. Той припомни, че АБВ вчера също подкрепи официално тази кандидатура.

"Поздравявам тези 20-ина организации на БСП и г-жа Нинова за тази сполучлива номинация. Имаше много силни кандидатури и от двете страни. Ген. Радев е безкомпромисна фигура със своето поведение, професионализъм, държавническо мислене. Може да бъде добър президент. Нека да мислим как ще изглежда самия президент".

Това каза още Първанов. Той коментира и различията между БСП и АБВ относно това дали България трябва да бъде парламентарна или президентска република като отбеляза, че те не трябва да се преекспонират. Първанов призна, че АБВ е за президентска република, но това е стратегическа визия и не се отнася за тези избори.

Според него на България не й приляга да угажда във всичко с турския президент Реджеп Ердоган, който очевидно налага тоталитарен режим. Така той коментира някои от последните изказвания на премиера Бойко Борисов по отношение на Турция.

Първанов заяви, че партиите не трябва да се делят, когато става дума за големите енергийни проекти.

"В енергетиката АБВ не е априори против всичко, а ясно казваме какво трябва да се случи. Когато става дума за големите енергийни проекти, няма защо да се делим, както не се делят в Гърция, в Западна Европа", обясни Първанов.

За пореден път той се обяви за довършване на АЕЦ "Белене"

"Очаквано е да платим нещо, което сме си поръчали. Въпросът е дали да обикаляме света и да продаваме реактори втора ръка като нафтова печка, или да се хванем и да си реализираме проекта "Белене", ако ще и като развитие на "Козлодуй" в някаква форма. Но да има нова централа, защото Ердоган и Путин, освен че се договарят за "Турски поток", тръгва мощно проект тяхната ядрена централа, четири пъти по голяма от нашата. Т. е. може да започнем да купуваме от Румъния и Турция, вместо да задоволяваме с евтин ток нашите потребности", обясни Първанов.

Според него всичките шест правителства като се започне с тройната коалиция са забавили неоправдано тези проекти, които щели да осигурят и по-високо ниво на национална сигурност за страната.

"Повече енергийни проекти - газови и АЕЦ, означава да ни пазят големите", коментира Първанов.

Лидерът на АБВ беше скептичен към реализацията на правителствения проект за газов хъб, който според него можело да се случи, ако "Южен поток" и газопроводът "Набуко" бяха реализирани, но не и сега, след като по думите му е съмнително, че залежите в българския шелф на Черно море ще са достатъчни, за да започе износ.

"Дай боже да има газ в българския участък на Черно море, като родолюбец се надявам да се случи. Съмнявам се, обаче, че ще ще можем да продаваме, да не чакаме само това", смята Първанов.