СИМОНА РУСЕВА

В Германия се вихри остър спор да бъде ли забранена бурката и дали да се отмени двойното гражданство.

Канцлерката Ангела Меркел изрази своята позиция. Според нея носенето на бурка е препятствие за интеграцията,а правителството нямало да се съгласи на тотално разрешение всички желаещи да притежават два паспорта.

“От моя гледна точка една напълно забулена жена в Германия почти няма шанс да се интегрира”, заяви Меркел. Тя обаче не уточни дали е възможна тотална законова забрана на пълното забулване на жени.

Мути е милтикулти, пише на подигравателен плакат на опозицията, която не приема политиката на канцлерката спрямо бежанците.

Канцлерката предостави политическото и правно решение на проблема на вътрешния си министър Томас де Мезиер, който имал пълната й подкрепа.

От своя страна Де Мезиер смята, че тотална забрана на носенето на бурки е противоконституционно. Той обаче е категоричен, че носенето на бурка може да бъде забранено в обществения транспорт, в училищата, съдилищата и в държавната и публичната администрация.

Да уточним, че в германската конституция изрично се посочва свобода на вероизповеданията и носенето на съответното облекло.

Наскоро Де Мезиер изрече, че той бил против носенето на бурка, но не всичко, което не се одобрява, може да бъде забранено. Така той се противопостави на вътрешните министри от собствената му партия Християндемократически съюз в отделните федерални провинции, където ХДС е управлавяща или съуправляваща партия.

Сред противниците на бурката е вътрешният министър на Берлин (германската столица е със статут на федерална провинция – бел. ред.) Франк Хенкел, който заяви:

“Твърдо съм за забраната на бурките. Това е символ на потисничество, един кафез от текстил.”

На подобна позиция е и баварският му колега Йоахим Херман – бурката била «чуждо тяло в Германия». Във всекидневния живот било важно хората да се разпознават ясно. Това било особено важно в съдилищата или когато майка отиде на родителска среща.

Херман подкрепи и идеята да се отмени двойното гражданство за живеещи в Германия граждани на държави извън ЕС. Това са предимно етнически турци.

«Няма никакъв смисъл да се раздават германски паспорти на хора, които в сърцата си още не са пристигнали в Германия», заяви Херман.

Опонира му вътрешният министър на Саксония-Анхалт Холгер Щралкнехт: «Двойното гражданство е добър инструмент на XXI век.»

На подобно мение е и канцлерката Меркел. Двойният паспорт щял да се запази за млади хора, които са получили такава възможност с наскоро приет закон, но по-далеч нямало да се стига: «Нямаме намерение да въведем двойно гражданство за всички.»

Да уточним, че през 2014 г. беше приет закон, по силата на който деца на имигранти имат право на двойно гражданство, ако при навършване на 21 години са живели минимум 8 години без прекъсване в Германия или 6 години са ходили на училище.

Това не се отнася за граждани на държави от ЕС и Швейцария. На 28 август 2007 г. беше приет закон, по силата на който те имат право на двойно гражданство, независимо от тяхната възраст и колко време са живели в Германия. Единственото условие е да имат адресна регистрация и да не получават социални помощи във ФРГ.