Жителите на Пловдив се събраха в неделя вечерта пред загражденията, зад които стърчат обгорелите и все още димящи останки на тютюневите складове. Малко преди 20,00 часа в протеста им, който беше организиран във фейсбук, вече се включиха над 200 души.

Повечето носеха цветя - като на погребение. И черни лентички – в памет на унищожения Тютюнев град, който „приживе“ бе паметник на културата.

Други бяха направили саморъчно плакати. На част от тях можеше да се прочете:

"Над околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията - невидима, всемогъща и безчовечна!" - Д. Димов, "Тютюн"

Удобните пожари водят до затвор!

Внимание! Варварска диверсия

Ако сградата е по-културна от теб, не я пали!

"И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си" - Д. Димов, "Тютюн"

Хората протестираха под мотото: „Нека се съберем да изразим нашето недоволство и премислим общи граждански действия!“

Реакциите за протеста, изразени въф фейсбук, бяха разнопосочни и започваха от:

„Съжалявам, но няма да нося цветя. Наивно е. Обмислям идеята да си донеса една тояга.“

Преминаваха през:

„Мафия с цветя не се бори! Общи граждански действия за защита на Демокрацията с хора, които имат различна представа за нея... не са възможни! Станахме за смях с инфантилността си и обърканите си ценности! НЕ ЦВЕТЯ, А КАМЪНИ ПО ИНСТИТУЦИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ХВЪРЛЯТ!“

За да стигнат до:

„И да поискаме бързи промени в Закона за културното наследство, който забранява ново строителство върху опожарено културно наследство. И да се проверява общината да не издава разрешителни за строеж на това място.“

Протестът започна тъжно, мълчаливо. След това мъж с мегафон попита: "Къде е кметът? Къде е областният управител?", а множеството му отвърна с мощни викове: "Оставка!"

Сред протестиращите можеха да бъдат видени преподаватели от Пловдивския университет, бившият депутат от НДСВ Владимир Дончев, студенти, художници, артисти, общественици, обикновени граждани.