Огънят в т.нар. Тютюнев град в Пловдив е напълно овладян около час след полунощ, съобщиха от пожарната. По-рано Нова тв оповести, че огънят е локализиран, но не е изцяло потушен. Часове наред екипите на пожарната се бориха с 20-метровите пламъци.

Целият наличен състав на пожарната беше мобилизиран. Изгоряха покривните конструкции и етажите на четири сгради паметници на културата, останали са само фасадите им. Има сериозна опасност от срутвания. Засегната от огъня е и пета сграда.

Пожарът започна от покривната конструкция на склада, намиращ се между улиците "Екзарх Йосиф" и "Иван Вазов". Той се разпространи светкавично и върху съседните две постройки. През нощта пламна и четвъртата сграда на съседната улица, която се намира на цели 12 метра от изпепелените преди това три тютюневи склада и това засилва подозренията за умишлен палеж.

Огънят обхвана цялата постройка, а в небето се издигаха  сажди, които след това падаха на земята и по околните къщи. Заради създалата се опасност за пешеходци и шофьори, периметърът на безопасност беше разширен.

В района се чуваше пукане, както и пропадането на етажите. Бяха евакуирани и хората, които живеят в къщи в района около горящия склад. Жителите на квартала споделиха, че се страхуват имотите им да не попаднат в обсега на пламъците.

Повечето споделяха, че според тях пожарът е умишлен. Местните видели, че огънят гори в синьо над покривите, наоколо се разнасяла и миризма на нафта. Хората предположиха, че пожарът е предварително планиран, за да се разчисти апетитният терен за строеж.

"Сградата пламна много бързо. На всички ни миришеше силно на нафта", описа пред Нова тв пламването на четвъртия склад очевидец на пожара.

На практика емблематичният Тютюнев град е почти напълно унищожен. Причините за огъня се разследват.

Утре в община Пловдив ще се събере комисия, която да прецени какви мерки ще бъдат предприети за обезопасяване на района. В нея ще участват експерти от Института за недвижимо културно наследство, каза кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов пред БНР.

"Изключително неприятен инцидент. За съжаление, във всички тези години, в които не се стопанисват тези сгради, може да се каже, че е едно очаквано развитие. Необитаемите сгради, или се саморазрушават, или се подпалват. Това са фактите", заяви Стаменов.

Междувременно министърът на културата Вежди Рашидов нареди спешна проверка на място. Тя ще бъде извършена от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“.

Тютюневите складове, които изгоряха, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират). Два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. 

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл, съобщиха от министерството.

В социалните мрежи пък бе обявена организацията на флашмоб от 17 часа в Пловдив. Организаторите призовават на граждански протест.

Това е поредният случай на унищожаване на част от Тютюневите складове тази година, след като отново в почивен ден – неделя, 6 март, бе почти разрушена сграда на ул. "Одрин" 8. Оказа се, че собствениците имали разрешение за събарянето на сградата, издадено от общината, независимо че става дума за паметник на културата. Прокуратурата повдигна обвинения срещу собственика на склада и главния архитект на Пловдив, позволил разрушаването.

Впоследствие пловдивчани създадоха местната "Гражданска инициатива за Тютюневия град", обединени от идеята сградите в комплекса да бъдат съхранени и ремонтирани като архитектурни образци.