Арест на известния поморийски дилър Мазнев - негласен представител на Митьо Очите, и софийската банда около Иван Слънцето - това са двата резултата от операции на бургаската полиция, ГДБОП и специализираната прокуратра в четвъртък и петък в Слънчев бряг и района. Новината обявиха на пресконференция ръководителите на спецобвинението, ГДБОП, главният секретар на МВР Георги Костов и др.

Костов свърза реализациите с престрелката от 8 юни в Слънчев бряг и каза, че още оттогава са изведени двете групи, които представляват проблем в района.

Това са проблеми, дълго рецидивирали през годините. Държавата тогава прие, че тези проблеми са факт, каза Костов.

Първо в четвъртък е задържана група поморийци около Любо Мазнев с още двама души. В голяма плантация за канабис пък като част от същата банда е арестуван Мартин Душев-Барбарона. Той стана "звезда" по черноморските медии заради това, че през февруари нападна и преби бургаски журналист с бухалка. Даниела Попова от Апелативната спецпрокуратура отказа да обяви дали това са хората на Очите, но според наши източници е именно така. Що се отнася до самия Димитър Желязков - Попова каза, че дори не е свидетел по делото за престрелката от 8 юни поради единствена причина, че здравословното му състояние досега не е позволявало.

Втората задържана група е не по-малко интересна. Според полицаите тя е работила основно да зарежда с опиати "Какао бийч". Роденият през 1979 г. Иван М. - Слънцето е известен като човекът, който държи дрогата в района на столичното Второ РПУ - кварталите "Надежда", "Връбница", т.е. - северозападна София. Както казаха порицаи пред Клуб Z - дилър с отколешни корени, които могат да бъдат проследени още до убийствата от първото десетилетие на века и Антон Милтенов-Клюна. Точно в "Надежда" през 2004 г. бе прострелян пък братът на Клюна - Камен Милтенов.

Що се отнася до групата на Слънцето, МВР има 7 обвиняеми за организирана престъпна група, от тях - 5-има за държане на наркотични вещества. Освен разпитаните 11 свидетели (някои от тях анонимни), има и член на групата, който е дал показания, похвалиха се още от МВР. В софийската група са открити коноп/марихуана, кокаин, амфетамин, метамфетамин, хероин, екстази.

Главният секретар Георги Костов каза, че бандата през лятото е действала по морето, зимата - в зимните курорти, а целогодишно - в София.