В СССР може да е имало всичко, но никога не е имало супергерои(въпреки десетките хиляди герои на СССР – някои дори  дважди, трижди и четирижди). Е, скоро ще има и това. След като Путин „изправи Русия на крака“, както обичат да казват руснаците, въпрос на време беше този дефицит да бъде преодолян и в киното – в рамките на програмата за „импортозамещение“ (бел. ред. – замяна на вноса с родни стоки).

Замяната на вносните стоки с родни е чудесна идея. И въпреки че руснаците биха могли да произведат собствено италианско вино, собствено френско сирене или собствен филм със супергерои, усещането няма да същото. Обаче се опитват: в интернет се появи трейлър на руския филм „Защитници“, който разказва за първи път история със съветски супергерои, аналогична на холивудските поредици за Отмъстители, Пазители, Х-мен и прочие мутанти. Това са малък отряд представители на различни националности в СССР, сдобили се със свръхчовешки способности, които отразяват „силните качества, традициите и душевността“ на представените народи.

Появяват се по време на Студената война като резулат от тайната операция „Патриот“. Създадени са да защитават обикновените хора, които дори не подозират за тяхното съществуване. Получили са своите свръхчовешки способности в резултат на генетични експерименти.

Съветският съюз рухва, а супер-спец-агентите остават да живеят в различни републики, принудени да крият своята същност. Но когато злото отново се надига от сенките на миналото, те са най-добре подготвени за последната, решителна битка.

Ето ги и героите: Ксения е Човекът-вода, гъвкава, ловка и издържлива, чувства се добре при всякаква температура, разтваря се в течности и може да живее в безвъздушни пространства – изглежда като съвършена жена.

Лер е Човекът-земя, владее почвата (дава земя под аренда? вдига добивите? отглежда биозеленчуци?), способен е да мести камъни (тази купчина тук да отиде там, а онази там – тук) и да кърти паваж.

Хан е Човек-вятър, владеещ всички хладни оръжия и всички видове източни бойни изкуства. В мрежата още в началото на годината се появи откъс от филма, в който Хан, въоръжен с два сърпа, насича на парчета банда азиатци с картечници, барабар с джиповете им. Необяснимо защо е пропуснато очевидно най-доброто решение?! Съвършеният съветски супергерой трябва да е въоръжен със сърп и чук. С тях може да реже и разбива глави, но и може и да жъне зърнени култури или да изчуква ламарини в автосервиз.

Арсус – Човек-звяр е отчаян сибирски богатир. Представете си върколак, но понеже е руски – не се превръща във вълк, а в мечка с картечница в ръка (или обратното). Способен не само да разкъса врага на дреб, но и да му докара пълна загуба на слуха с рева си – след среща с него проативниците му са не само мъртви, но и глухи. Превръщането може да спре на всяка фаза и Арсус често се явява като получовек-полумечка, който може да ви одере жив с едната лапа, дотато същевременно (за всеки случай) стреля по вас с другата си ръка и ви оглушава с рева си. Вярно, че в комиксите за Х-мен има един майор, руски майор, който се превръща в мечка, но онзи не се казва Арсус, а Урсус, Михаил Урсус.

Главният злодей Август Куратов притежава специално устройство „МОДУЛ-1“, с което може да управлява всяка бойна и друга техника в полезрението (ХААРП?). Събира собствена армия от клонинги (соросоиди?), за да завземе Москва, а после и целия свят…

Режисьорът Сарик Андреасян е (злощастно) известен с криминалната драма „Американски обир“ (2014) с участието на Ейдриън Броуди и Хейдън Кристенсен, получила в специализираната преса една от най-ниските оценки за филм с (или без)участието на носител на Оскар – сборно 23 точки от 100 в сайта „Метакритик“. Едно от най-кратките ревюта за „Американски обир“, гласи:

„Това беше обир, върнете ми 90-те минути!“

Американските супергерои могат да бъдат доста досадни, особено напоследък, когато се появяват на тълпи и то по няколко пъти месечно, но те имат минало и история в комиксите, появили са се в отговор на определени обществени нужди и всеки от тях е символ и образ на различни човешки проблеми. Докато руските „Защитници“ се появяват от никъде, измислени отчасти по търговски причини и още повече с пропагандни намерения, защото филмът е един от 23-те проекта, започнати през 2015 г. с държавна подкрепа – бюджетът му е 20 милиона долара. Датата на премиерата също не е случайна – 23 февруари 2017 г.  Напоследък 23 февруари се води Ден на Защитниците на Отечеството (но преди това 70 години беше Ден на Червената армия).

Площад "Славейков"