Окръжната прокуратура разпореди на община Пловдив да изпълни задълженията си по Закона за културното наследство и да извърши аварийно временно укрепване на изгорелите тютюневи складове в Пловдив, „за предотвратяване на разрушаването им и премахване на опасността от инциденти“.

В 7-дневен срок прокуратурата следва да бъде уведомена за предприетите мерки", се казва в съобщението от прокуратурата.

Четири тютюневи склада изгоряха в нощта на събота срещу неделя в Пловдив. Три от тях са собственост на „Р.И.П.А.“ на италианеца Пиетро Луиджи Гия, а четвъртият е на „Галакси инвестмънт груп“ на основателите на „Винпром Пещера“.

Още в понеделник прокуратурата обвини клошаря Любомир Данчев, който живеел в един от складовете, за подпалването му.

Вчера Окръжният съд постанови мярка „задържане под стража” за 44-годишния Данчев. В съдебната зала прокурорът Костадин Паскалев е припомнил, че и бащината къща на обвиняемия е горяла два пъти. Преди години Данчев бил запалил и друга необитаема постройка, в която е живял.

"След Любо винаги гори огън", казал призован от обвинението друг клошар, цитиран от „Марица“.

Според съда липсват доказателства за това, че обвиняемият има склонност към паленето на пожари, но решението е Данчев да остане в ареста, защото „от събраните доказателства по делото може да се направи извода и обоснованото предположение, че той е извършил деянието“.

„Налице е опасност Данчев да извърши друго престъпление, предвид съдебното му минало. Съществува и реална опасност той да се укрие, тъй като няма постоянен адрес и води скитнически начин на живот“, е преценил съдът.

Архитекти и политици обвиниха кмета на Пловдив Иван Тотев, че не е изпълнил докрай Закона за културното наследство, който дава право на общините да възстановят за своя сметка паметници, после да си търсят разходите от собствениците и ако това не стане, да придобият имота. Той обаче видя в това атака от "мейнстрийм културата на северозапада" и обвини някои "приятели" от София, които "дълго още ще ги боли", че именно Пловдив е избран за Европейска столица на културата през 2019 г.

Преди два дни Министерството на културата публикува проекта, с който италианските собственици на складовете се имали намерение да изградят на тяхно място търговски център.

След като проектът е бил отхвърлен, в община Пловдив не са внасяни никакви инвестиционни намерения.